27 Αυγούστου 2012

ΤΑ ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ

Τα δεκατέσσερα παιδιά


 
Ένα ποιήμα του Νικηφόρου Βρεττάκου που μας θυμίζει δύσκολα χρόνια.Σαν αυτά που θα περάσουν πολλά από το ελληνόπουλα τη φετινή σχολική χρονιά.Έστω κι αν κάποιοι κάνουν πως δεν βλέπουν αυτά τα παιδιά.Είναι δίπλα μας, είναι τα δικά μας παιδιά.

«...Ἐν ἀρχῇ ἦν ἡ ἀγάπη...» μελωδοῦσε γιομίζοντας
τὸ γυμνό σου δωμάτιο μιὰ παράξενη ἅρπα
καθὼς σ᾿ ἔπαιρνε ὁ ὕπνος καὶ τὸ χέρι σου, κρύο,
σὰν κλωνὶ λεμονιᾶς σὲ νεκρό, ἀναπαύονταν
πάνω στὸ στῆθος σου. Κ᾿ ἔβλεπες
πὼς ἄνοιγε τάχα μιὰ πόρτα στὸν ὕπνο σου.
Πὼς μπαῖναν τὰ δεκατέσσερα παιδιὰ λυπημένα
καὶ στεκόντουσαν γύρω σου. Τὰ μάτια τους θύμιζαν
σταγόνες σὲ τζάμια: «Ἔλεος! Ἔλεος! Ἔλεος!...»Τινάζοντας τὴ βροχὴ καὶ τὸ χιόνι ἀπὸ πάνω τους,
τὰ ζύγιαζες μὲ τὸ βλέμμα σου σὰ νἄθελες νὰ τοὺς κόψεις
τὴν εὐτυχία στὰ μέτρα τους, ἐνῷ ἡ ἅρπα συνέχιζεν
ἁπαλὰ μὲς στὸν ὕπνο σου: «Ὅ,τι θέλει κανεὶς
μπορεῖ νὰ φτιάξει μὲ τὴν ἀγάπη. Ἥλιους κι ἀστέρια,
ῥοδῶνες καὶ κλήματα...» 
Ἀλλὰ ἐσὺ προτιμοῦσες
μποτίτσες φοδραρισμένες μὲ μάλλινο,
πουκάμισα κλειστὰ στὸ λαιμό-
γιατὶ φυσάει πολὺ στὸ Καλέντζι!
Ἔβλεπες πὼς ῥάβεις μὲ τὰ δυό σου χέρια,
ἔβλεπες πὼς ζυμώνεις μὲ τὰ δυό σου χέρια
κι ὀνειρευόσουν πὼς μπαίνεις στὴν τάξη
μὲ δεκατέσσερες φορεσιές,
μὲ δεκατέσσερα χριστόψωμα στὴν ἀγκαλιά σου.
Ἀλλὰ ξύπναγες τὸ πρωῒ κι ἄκουγες ποὺ ἔβρεχε.
Σὲ δίπλωνε σὰ μιὰ λύπη τ᾿ ἀδιάβροχό σου
κι ὁ δρόμος γιὰ τὸ σχολειὸ γινόταν πιὸ δύσκολος.
Βάδιζες κ᾿ εἶχες σκυμμένο τὸ πρόσωπο
σὰ νἆταν κάποιος ἀπάνω σου καὶ νὰ σ᾿ ἔκρινε
γιὰ τ᾿ ἄδεια σου χέρια. Σὰ νἄφταιγες μάλιστα,
σ᾿ ὅλη τὴ διαδρομὴ σὲ μπάτσιζε τὸ χιονόνερο.

24 Αυγούστου 2012

ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Βλέποντας τις εντυπωσιακές εικόνες που ακολουθούν, με τις σχολικές αίθουσες να «πλημμυρίζουν» χρώματα και τα προαύλια να θυμίζουν… πάρκα, δεν μπορεί παρά να αναρωτηθούμε «πού χάθηκε η δημιουργικότητα και η φαντασία στο σχεδιασμό των δικών μας δημόσιων σχολείων;»! Για χρόνια η δημόσια εκπαίδευση στην Ελλάδα, τουλάχιστον, χαρακτηρίζεται από γκρίζα κτίρια, κλειστοφοβικούς διαδρόμους, σπασμένα τζάμια και άχρωμα προαύλια, όπου οι μαθητές καλούνται να βιώσουν καθημερινά το δικό τους… δράμα, σε έναν χώρο που απέχει κατά πολύ από την εικόνα που θα έπρεπε να έχει το σύγχρονο σχολείο. Εναντίον της μελαγχολίας και της κατάθλιψης, με υπέρμαχο την ολοκληρωμένη μαθησιακή εμπειρία αλλά και την εκ νέου διαμόρφωση της έννοιας «δωρεάν εκπαίδευση», 15 ευφάνταστα σχολεία του κόσμου δίνουν άλλη διάσταση στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.
1. Νηπιαγωγείο στη Σλοβενία
perierga.gr - 15 εμπνευσμένα... δημόσια σχολεία!
Με έμφαση στο χρώμα, οι εξωτερικοί τοίχοι είναι φτιαγμένοι από πολύχρωμες ξύλινες σανίδες που περιστρέφονται, δίνοντας τη δυνατότητα στα παιδιά να γνωρίσουν τα χρώματα, αλλάζοντας παράλληλα την εξωτερική εμφάνιση του σχολείου.
perierga.gr - 15 εμπνευσμένα... δημόσια σχολεία!
2. Δημοτικό Σχολείο, Γαλλία
perierga.gr - 15 εμπνευσμένα... δημόσια σχολεία!
Μεγάλες τζαμαρίες και έντονα χρώματα έχουν ως σκοπό να φτιάξουν τη διάθεση των μαθητών και κατ’ επέκταση να τους βοηθήσουν να έχουν μεγαλύτερη αποδοτικότητα στα μαθήματα.
perierga.gr - 15 εμπνευσμένα... δημόσια σχολεία!
3. Δημοτικό Σχολείο, Παρίσι
perierga.gr - 15 εμπνευσμένα... δημόσια σχολεία!
Λευκό χρώμα και πολύ πράσινο στην οροφή και την αυλή αντισταθμίζουν τον όγκο του μεγάλου κτιρίου που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το σχολείο. Τα παιδιά απολαμβάνουν το παιχνίδι στα διαλείμματα σαν να βρίσκονται στο πάρκο της γειτονιάς τους.
perierga.gr - 15 εμπνευσμένα... δημόσια σχολεία!

23 Αυγούστου 2012

ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΗ ΠΑΛΑΙΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ BISMARCK ΤΟΥ 1954

Μετά από πολύ χρόνο που αφιέρωσα στην προσπάθειά μου για να αναπαλαιώσω το ποδήλατο του πατέρα μου ( Bismarck του 1954 και με αριθμό κυκλοφορίας Τ2764 της τότε Ελληνικής Χωροφυλακής Τρικάλων ) και  αφού ξοδεύτηκε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, νομίζω ότι το αποτέλεσμα είναι πράγματι εντυπωσιακό και απόδειξη ότι άξιζε τον κόπο να καταπιαστώ με κάτι τέτοιο.
Στις φωτογραφίες που ακολουθούν αποτυπώνεται η πρότερη και τωρινή κατάσταση του "Ματρακά", έτσι συνηθίζεται να αποκαλούν  στα Τρίκαλα αυτού του είδους τα  παλιά ποδήλατα.
όπως ήταν πριν την αναπαλαίωση κλεισμένο για τριάντα χρόνια στην αποθήκη

αποσυναρμολόγηση και οι εργασίες ξεκινούν(τρίψιμο και αστάρωμα)


βαμμένο και γυαλισμένο

η συναρμολόγηση θέλει δουλειά


έτοιμο στην αυλή

21 Αυγούστου 2012

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ


Η αξεπέραστη προσφορά των αρχαίων Ελλήνων στους τομείς της Φιλοσοφίας και των Καλών Τεχνών είναι πασίγνωστη και δεν αμφισβητείται από κανένα. Το ίδιο γνωστή είναι και η προσφορά τους στο χώρο των Επιστημών. Όμως η Τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων είναι σχετικά άγνωστη όπως και οι απίστευτες επιδόσεις τους στον τομέα αυτό. Η παρούσα έκθεση αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας περιλαμβάνει 300 περίπου λειτουργικά ομοιώματα εξαιρετικών εφευρέσεων του αρχαιοελληνικού τεχνολογικού θαύματος (από το ρομπότ - υπηρέτρια του Φίλωνος μέχρι τον κινηματογράφο του Ήρωνος και από το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησιβίου μέχρι τον αναλογικό υπολογιστή των Αντικυθήρων) που καλύπτουν την περίοδο από το 2000 π.Χ. μέχρι το τέλος του αρχαίου ελληνικού κόσμου κατόπιν 22χρονης έρευνας και μελέτης του Κώστα Κοτσανά. Πρόκειται για την εγκυρότερη (καθότι στηρίζεται αποκλειστικά στην ενδελεχή μελέτη της αρχαιοελληνικής, λατινικής και αραβικής γραμματείας, των αγγειογραφικών πληροφοριών και των ελαχίστων σχετικών αρχαιολογικών ευρημάτων) και την πληρέστερη έκθεση του είδους της παγκοσμίως. Όλα τα εκθέματα και το υποστηρικτικό τους υλικό έχουν δημιουργηθεί από τον ίδιο χωρίς καμιά επιχορήγηση από οποιοδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και εκτίθενται μόνιμα στο ομώνυμο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και στο Μουσείο Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων και Παιχνιδιών που λειτουργούν στο Κατάκολο υπό την αιγίδα του Δήμου Πύργου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

13 Αυγούστου 2012

Η ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ 2012



metallia-660



Εκτός από η ημέρα του μεγάλου πάρτι, η τελευταία των Ολυμπιακών Αγώνων είναι πάντα και αυτή του απολογισμού, αφού όλες οι χώρες που συμμετείχαν στη διοργάνωση καλούνται να κάνουν... ταμείο! Στην κορυφή του πίνακα των μεταλλίων, στους Αγώνες του Λονδίνου επέστρεψαν οι ΗΠΑ, ενώ η Ελλάδα κατέλαβε την 75η θέση.
Συνολικά οι ΗΠΑ συνέλεξαν 104 μετάλλια, εκ των οποίων τα 46 χρυσά, σπάζοντας έτσι και το ρεκόρ της Ατλάντα, όπου είχαν πάρει 44.
Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Κίνα που πήρε συνολικά 87 μετάλλια, 13 λιγότερα από τότε που η ίδια διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2008 στο Πεκίνο.
Την τριάδα (σε σύνολο μεταλλίων) συμπληρώνει η Ρωσία (82).
Οσον αφορά συγκεκριμένα τα χρυσά μετάλλια η σειρά έχει ως εξής: 1η ΗΠΑ με 46, 2η Κίνα με 38 και 3η η Μεγάλη Βρετανία με 29.
Η  Ελλάδα βρίσκεται στην 75η θέση στον πίνακα των μεταλλίων με δύο χάλκινα μετάλλια. Το πρώτο χάλκινο κατέκτησε ο Ηλίας Ηλιάδης στην κατηγορία των 90 κιλών του τζούντο. Το δεύτερο χάλκινο μετάλλιο κατέκτησαν οι Χριστίνα Γιαζιτζίδου και Αλεξάνδρα Τσιάβου, στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών, στην κωπηλασία.
Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ:
(Στήλη 1η: Θέση Στήλη 2η: Χώρα Στήλη 3η: Χρυσά Στήλη 4η: Ασημένια Στήλη 5η: Χάλκινα Στήλη 6η:Σύνολο)
  • 1 ΗΠΑ 46 29 29 104
  • 2 Κίνα 38 27 22 87
  • 3 Μεγάλη Βρετανία 29 17 19 65
  • 4 Ρωσία 24 25 33 82

11 Αυγούστου 2012

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΣΤΗ ΕΥΡΩΠΗ

Με τον τίτλο «Bibliotheken» ο Γερμανός φωτογράφος Christoph Seelbach παρουσίασε πρόσφατα μια συλλογή φωτογραφιών από τις ωραιότερες βιβλιοθήκες του κόσμου, εστιάζοντας κυρίως στις ευρωπαϊκές.
perierga.gr- Μεγαλοπρεπείς βιβλιοθήκες του κόσμου! 
National Library, Βιέννη, Αυστρία
Ο φωτογράφος από την Κολωνία κάνει μια εντυπωσιακή παρουσίαση από το εσωτερικό των κτιρίων που στεγάζουν βιβλιοθήκες, ο σχεδιασμός και η δομή των οποίων κυμαίνονται από το βικτωριανό στο σύγχρονο στιλ.
perierga.gr- Μεγαλοπρεπείς βιβλιοθήκες του κόσμου! 
Abbey Library, Admont, Αυστρία

9 Αυγούστου 2012

Ετοιμάζεται το πρώτο «έξυπνο» σχολικό βιβλίο



Ετοιμάζεται το πρώτο «έξυπνο» σχολικό βιβλίο
Μετά τα «έξυπνα» αυτοκίνητα, τα «έξυπνα» πλυντήρια, τις «έξυπνες» τηλεοράσεις, τα «έξυπνα» κινητά και τους «έξυπνους» σχολικούς πίνακες, έφτασε η ώρα να γίνουν πιο «έξυπνα» και τα σχολικά βιβλία, ώστε να κάνουν τους μαθητές και τους φοιτητές ακόμα πιο έξυπνους.

Η αμερικανική εταιρία Vulcan του συνιδρυτή της Microsoft Πολ Άλεν χρηματοδοτεί την ανάπτυξη ενός ηλεκτρονικού βιβλίου-εγχειρίδιου με την ονομασία Inquire, το οποίο, χάρη στο ειδικό λογισμικό του και στη σύνδεσή του με το διαδίκτυο, απαντά σε απορίες των μαθητών και φοιτητών, καθώς αυτοί διαβάζουν τις σελίδες του.

Το ηλεκτρονικό βιβλίο προχωρά πέρα από το απλό «φόρτωμα» ενός συμβατικού βιβλίου σε έναν φορητό υπολογιστή, που επιτρέπει στους μαθητές ή τους φοιτητές να διαβάζουν μόνο από κομπιούτερ. Το καινοτόμο σύστημα της Inquire, σύμφωνα με το New Scientist, στην ουσία είναι μια εφαρμογή (app) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε έναν υπολογιστή-ταμπλέτα όπως το iPad.

8 Αυγούστου 2012

Το ποδήλατο που δεν έχει ακτίνες



bike



Το Twist Bike είναι ένα concept του Ισπανού Jose Hurtado μάλλον θα αναστατώσει την παγκόσμια ποδηλατική κοινότητα καθώς πρόκειται για ένα ποδήλατο χωρίς ακτίνες κι αλυσίδα.
Εκτός από την εντυπωσιακή του εμφάνιση, υπόσχεται επίσης πανεύκολη αλλαγή ελαστικών πράγμα που θαα βάλει τέλος στις εκνευριστικές, βγαλμένες αλυσίδες και τους τυχόν τραυματισμούς.
Επιπλέον μπορείς να το προσαρμόσεις καταλλήλως ώστε να κάνεις τις βόλτες σου με παρέα!
bike_6