Τα τελευταία τείνουμε να χρησιμοποιούμε τον όρο «τοξικοί άνθρωποι» όλο και περισσότερο, για να περιγράψουμε τους ανθρώπους που μας περιτριγυρίζουν και μας επιβαρύνει ψυχολογικά η παρουσία τους.
Οι τοξικοί άνθρωποι, είναι αυτές οι παρουσίες που δεν μας κάνουν καλό που βρίσκονται στην ζωή μας. Είναι οι άνθρωποι που λανθασμένα επιλέξαμε να συναναστρεφόμαστε και καθιστούν εντελώς ανθυγιεινό το κοινωνικό μας περιβάλλον.
Συνήθως χρησιμοποιούμε τον όρο τοξικός άνθρωπος για να περιγράψουμε τον σύντροφο, όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά και έρχεται ο καιρός πια να γίνει πρώην. Στην πραγματικότητα όμως, η χειρότερη τοξικότητα που μπορεί να βιώσει κανείς, είναι αυτή που αφορά το φιλικό περιβάλλον. Όχι γιατί οι ερωτικές σχέσεις δεν είναι σημαντικές, αλλά γιατί οι φίλοι, είναι η οικογένεια που επιλέγεις στην ζωή.
Ποιος θα επέλεγε μια «οικογένεια» που δεν του προσφέρει ευτυχία, ολοκλήρωση, ασφάλεια, εμπιστοσύνη και γαλήνη;
Τις τοξικές σχέσεις πρέπει να αποφεύγουμε όχι γιατί ο άνθρωπος που έχουμε απέναντί μας είναι κακός. Μπορεί να είναι ένας καλός άνθρωπος αλλά η πεισματική του στάση και η άρνηση βελτίωσης, να τον καθιστούν ακατάλληλο.
Οι επιστημονικές μελέτες για τις φιλίες
Οι τοξικές φιλίες, βλάπτουν την υγεία σύμφωνα με δεκαετή έρευνα του Χάρβαρντ, ενώ σύμφωνα με έρευνες που διεξήγαγε πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, οι άνθρωποι που έχουν υγιείς φιλικές σχέσεις τείνουν να ζουν περισσότερο σε ποσοστό που ανέρχεται στο 22%.
Στα στοιχεία αυτά προστίθενται οι γνώμες ψυχοθεραπευτών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι όταν μια φιλική σχέση είναι τοξική, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι φταίει πάντα ο «τοξικός φίλος» αλλά η έλλειψη συζήτησης και επικοινωνίας.
Η παρερμήνευση του όρου «τοξικός» από εμάς τους ίδιους
Το τελευταίο διάστημα κάνουμε υπέρχρηση του συγκεκριμένου όρου και χαρακτηρίζουμε έναν άνθρωπο τοξικό, όταν μια σχέση φτάνει στο τέλος της είτε ερωτική είτε φιλική, ή όταν υπάρχει ένας τσακωμός. Τα πράγματα όμως είναι πολύ διαφορετικά και οι γραμμές πολύ λεπτές.
Πριν φτάσεις λοιπόν στο σημείο να κατηγορήσεις τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου πρέπει πρώτα να σκεφτείς σοβαρά: Μήπως είσαι επιεικής με τον εαυτό σου και αυστηρός με τους άλλους; Φρόντισες να κάνεις πρώτα ένα διάλογο με τον φίλο ή την φίλη για όσα σε προβληματίζουν;
Οι 7 ενδείξεις που σου δείχνουν ότι η φιλία σας είναι τοξική
Τα παρακάτω σημάδια αφορούν πολύ περισσότερο τους ανθρώπους που βρίσκονται σε άρνηση για τον άνθρωπο που έχουν απέναντί τους εξαιτίας της υποκειμενικής τους κριτικής γι αυτόν. Αποτελούν περισσότερο σημάδια προειδοποίησης και σημαίνουν ότι πρέπει να πιάσετε το άτομο που έχετε απέναντί σας για να κάνετε μια κουβέντα.
Αυτή η κουβέντα, μπορει είτε να βελτιώσει τα πράγματα και να κάνετε την σχέση σας υγιή ή και να την φέρει στο τέλος της. Σε κάθε περίπτωση όμως όποια κι αν είναι η έκβαση, το αποτέλεσμα επηρεάζει θετικά τόσο εσένα όσο και τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου
1. Όταν ο άλλος σε χρειάζεται για τα πάντα
Είναι πολύ διαφορετικό να σου ζητηθεί η συμβουλή σου για κάποιο ζήτημα. Φυσιολογικό είναι επίσης να σου ζητά ο άλλος να τον βγάλεις από το δίλημμα. Όταν όμως σε χρειάζεται για τα πάντα, από το τι θα φορέσει μέχρι το πώς θα φερθεί σε συγκεκριμένες περιστάσεις, τότε ναι η σχέση σου με αυτόν τον άνθρωπο είναι τοξική.
2. Όταν εσύ νιώθεις πως πρέπει να αποφύγεις τον φίλο ή την φίλη
Αν αποφεύγεις να βρεθείτε και δυσανασχετείς κάθε φορά που είναι να βγείτε έξω, τότε μάλλον αυτή η φιλία έφτασε στο τέλος της. Η φιλία δεν είναι υποχρέωση αλλά μια σχέση που στηρίζεται στον «εθελοντισμό»... Αν είναι να βλέπεις τον άλλον σαν βαριά υποχρέωση όπως οι επισκέψεις που σε υποχρέωνε η μαμά σου να κάνεις μαζί της σε μακρινές σου θείες που δεν ήξερες, άστο καλύτερα και φύγε.
3. Συνεχείς διαφωνίες
Δεν πρόκειται μόνο για τσακωμούς και αντιπαραθέσεις αλλά και για άλλου είδους διαφωνίες που αφορούν τα προγράμματά σας. Αν ο φίλος ή η φίλη σου δεν κάνει χώρο στο πρόγραμμά του για να σε δει και αναβάλλει συνέχεια τις εξόδους σας εκτός από τις περιπτώσεις που θέλει οπωσδήποτε να τον/την συμβουλέψεις για κάτι( βλέπε το Νο.1), τότε δεν σε υπολογίζει ιδιαίτερα παρά μόνο όταν έχει κάποια σκοπιμότητα.
4. Η ζενίθ ή ναδίρ
Ό,τι ισχύει για τις ερωτικές σχέσεις για τις οποίες έχεις διαβάσει ισχύει και για τις φιλικές σου σχέσεις. Δεν μπορεί με τους ανθρώπους που βρίσκονται στο φιλικό σου περιβάλλον μια να είστε στα μαχαίρια και μια να πηγαίνουν όλα τέλεια. Οι υγιείς σχέσεις χαρακτηρίζονται από ισορροπία. Τσακωμοί πάντα θα υπάρχουν όταν όμως ο κανόνας στις σχέσεις σας είναι οι εναλλασσόμενες περίοδοι έντασης και αρμονίας τότε τα πράγματα δεν είναι καλά.
5. Σωματικά συμπτώματα
Οι ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι τοξικές σχέσεις μπορεί να επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις και στην υγεία. Αν πάσχεις συνεχώς από πονοκεφάλους και σφιξίματα στο στομάχι κάθε φορά που είναι να συναντήσεις τον φίλο ή την φίλη σου, αν δυσανασχετείς μέσα σου για την συνάντησή σας και αυτό σου δημιουργεί ταχυπαλμίες, τότε η σχέση σας σε βλάπτει περισσότερο απ’ότι σε ευνοεί.
6. Δεν βλέπει τα ελαττώματα
Αν ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου δεν δέχεται ποτέ τα λάθη του, δεν αποδέχεται ότι πρέπει να αλλάξει τα ελαττώματά του, αν δεν βλέπει που σφάλει παρά τις συζητήσεις που του έχεις κάνει τότε ήρθε ή ώρα να εγκαταλείψεις αυτήν την σχέση για δύοι λόγους. 1. Αυτός ο άνθρωπος δεν έχει περιθώρια εξέλιξης. Όσο εσύ θα προχωράς μπροστά θα περιμένει απλά να τον σείρεις μαζί σου χωρίς εκείνος να προσπαθήσει. 2. Ένας καλός φίλος, ή μια μια καλή φίλη, πάντα υπολογίζουν την γνώμη σου και ακούν αυτά που έχεις να πεις επειδή σε σέβονται, σε αγαπούν, και καταλαβαίνουν ότι η κριτική που τους ασκείς έχει μόνο θετικό σκοπό και όχι προσβλητική διάθεση( αρκεί βέβαια να εκφράζεις αυτό που έχεις να πεις με τον σωστό πολιτισμένο τρόπο)
7. Τελευταίο και σημαντικότερο: Όταν προδίδει την εμπιστοσύνη σου
Είναι το σημάδι που μπορεί να τερματίσει μια φιλική σχέση χωρίς απαραίτητα να περιλαμβάνει όλα τα υπόλοιπα στοιχεία. Όταν ένας άνθρωπος προδίδει την εμπιστοσύνη σου, είτε επειδή εξέθεσε όσα του εμπιστεύτηκες, είτε επειδή σου είπε κάποιο ψέμα, είτε επειδή έκανε ή είπε κάτι πίσω από την πλάτη σου, σίγουρα δεν είναι φίλος σου και του αξίζει η απομόνωση.
Τρεις χρήσιμες στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε ένα τέτοιο άτομο που υπάρχει στη ζωή σας.
1. Αναγνωρίστε τα σημάδια νωρίς
Η αρνητική φύση αυτών των ανθρώπων δεν είναι πάντοτε προφανής εκ πρώτης όψεως. Οι ιδιοτροπίες τους μοιάζουν αρχικά ασήμαντες, οι ιστορίες τους μοιάζουν ενδιαφέρουσες και ο δραματικός τόνος στη φωνή τους μοιάζει θεατρικός. Σιγά-σιγά όμως αποκαλύπτεται το πραγματικό τους πρόσωπο και εσείς δεν πρέπει να αγνοήσετε τις ανησυχητικές ενδείξεις.
2. Περιορίστε τις επαφές
Από τη στιγμή που θα εντοπίσετε το «βαμπίρ», προσπαθήστε να περιορίσετε το χρόνο που περνάτε μαζί. Εάν πρόκειται για ένα άτομο που βλέπετε συχνά, βάλτε τα όριά σας. Επειδή τα άτομα αυτά χώνουν τη μύτη τους παντού και παίρνουν την πρωτοβουλία να ανοίγουν συζήτηση, μην ξεχνάτε να τονίζετε ότι βιάζεστε τρομερά ή ότι έχετε πολλή δουλειά και πολλές υποχρεώσεις.
3. Μην πέσετε στην παγίδα τους
Όσο κι αν θέλετε να πιστέψετε ότι μπορείτε να βοηθήσετε αυτά τα άτομα, το πιο πιθανό είναι ότι δεν μπορείτε. Οι χρόνια αρνητικοί άνθρωποι είτε αντιστέκονται στην εξωτερική βοήθεια είτε «δημιουργούν» μονίμως νέα προβλήματα στη ζωή τους. Η λύση στο πρόβλημά τους είναι θέμα ειδικού κι έτσι πρέπει να κάνετε το παν για να προστατεύσετε τον εαυτό σας.
Η ενέργεια – και συγκεκριμένα η θετική ενέργεια – αποτελεί πολυτέλεια τη σύγχρονη εποχή. Μην τη σπαταλάτε λοιπόν σε άτομα που δε θα την εκτιμήσουν και αφιερώστε το χρόνο σας σε θετικούς ανθρώπους που θα σας γεμίσουν χαρά και ζωντάνια.
Πηγή: have2read.wordpress.com