Οι άνθρωποι μπορούν να επικεντρωθούν στο να ακολουθούν καλές συνήθειες για να ζήσουν. Προσπαθούν να ασκούνται τακτικά, να τρώνε υγιεινά και να διατηρούν μια γενικότερη ευημερία. Ενώ είναι υπέροχο να διαμορφώνεις αυτές τις καλές συνήθειες, οι τοξικές συνήθειες θα μπορούσαν να σε κρατήσουν σε απόσταση από την επιτυχία.
Δυστυχώς, οι τοξικές συνήθειες δεν φαίνονται πάντα όπως νομίζεις ότι θα τις εντοπίσεις. Δεν παρουσιάζονται πάντα ως εθισμός ή κάτι παρεμφερές, που χρήζει αντιμετώπισης.
Για να απαλλαγείς από τις κακές σου συνήθειες, θα πρέπει να κάνεις μερικά απλά βήματα. Διάβασε παρακάτω ποια είναι αυτά και πως μπορείς να τα βάλεις στην καθημερινότητά σου …
1) Συμφιλιώσου μαζί τους
Το πρώτο βήμα για την καταπολέμηση των τοξικών συνηθειών μπορεί να είναι το πιο δύσκολο, αλλά και το πιο σημαντικό, καθώς είσαι ήδη στα μισά του δρόμου. Θα πρέπει να αναγνωρίσεις ποιες είναι οι κακές σου συνήθειες και να τα «βρεις» μαζί τους . Αναγνωρίζοντάς τες, έχεις ήδη φτάσει στο σημείο να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις για να τις διώξεις. Οπότε δώσε συγχαρητήρια στον εαυτό σου που μπόρεσες να φτάσεις ως εδώ. Η επίτευξη της συμφιλίωσης με τις κακές συνήθειες σου σημαίνει να κατανοήσεις ότι είναι μέρος σου, αλλά όχι όλη σου η ταυτότητα και δε θα τις έχεις μαζί σου για πάντα. Έχεις τη δύναμη να τις νικήσεις. Και θα το κάνεις!
2) Αναγνώρισε τις αιτίες που τις προκαλούν
Πριν ξεκινήσεις να πολεμήσεις τις συνήθειες, πρέπει να αναλύσεις πρώτα τους λόγους που έφτασες σε αυτές. Για παράδειγμα, αν είσαι συνεχώς με ένα κουτάκι αναψυκτικού στο χέρι, κάτσε και σκέψου τι νιώθεις και καταφεύγεις σε αυτή τη συνήθεια. Έχεις άγχος; Νεύρα; Θλίψη; Αν η αιτία είναι κάποιο δυσάρεστο συναίσθημα, τότε πρέπει να βρεις και την απάντηση που θα δίνεις στον εαυτό σου κάθε φορά που οδεύεις προς αυτήν. Πες στον εαυτό σου δυνατά πως δεν χρειάζεσαι αυτή την Coca-Cola (π.χ.), γιατί δεν την πίνεις. Ακόμα, μπορείς όποτε σου έρχεται η επιθυμία, να αλλάζεις χώρο και να ασχολείσαι με κάτι άλλο, μέχρι να ξεχαστείς.
3) Έχε στο μυαλό σου ότι θα ξανασυμβεί
Κατάφερες να ξεπεράσεις τα πρώτα δύο βήματα κι αυτό είναι υπέροχο και πρέπει να συγχαρείς τον εαυτό σου για το σθένος που έδειξες. Όμως, πρέπει να ξέρεις πως μια κακή συνήθεια δε μπορεί να …ξεκουμπιστεί τόσο γρήγορα και είναι πολύ πιθανό να επιστρέψει. Μην απογοητευτείς και αποθαρρυνθείς, καθώς είναι φυσιολογικό. Το να τσακίσεις μια συνήθεια και μάλιστα τοξική, θέλει χρόνο…
4) Κάνε μικρές αλλαγές
Κάποιες από τις κακές συνήθειες, μπορούν να αντιμετωπιστούν με μικρές αλλαγές. Αντικαθιστώντας, δηλαδή, τη συνήθεια με κάτι άλλο, την ώρα που πας να την κάνεις. Αν, για παράδειγμα, η συνήθεια είναι το κάπνισμα, μπορείς κάθε φορά που έχεις την επιθυμία να ανάψεις τσιγάρο, να πηγαίνεις μια βόλτα στο τετράγωνο ή για ένα 10λεπτο τρέξιμο. Θα πας κόντρα στην κακή συνήθεια και θα επωφεληθείς κιόλας. Win,win!
5) Κατάγραψε τις σκέψεις σου
Κράτα ημερολόγιο προόδου. Έχεις δει ανθρώπους που κάνουν δίαιτα, να τραβάνε φωτογραφίες με το πριν και το μετά, έτσι δεν είναι; Το ίδιο περίπου θα κάνεις κι εσύ, αλλά καταγράφοντας κάθε σκέψη που κάνεις σε όλη τη «διαδρομή», σημειώνοντας τις επιτυχίες και τις αποτυχίες σου. Όποτε αισθάνεσαι πως αποθαρρύνεσαι, μπορείς να ρίχνεις μια ματιά σε όσα έχεις ήδη καταφέρει. Θα σε βοηθήσει πολύ!
6) Ζήτησε βοήθεια
Μπορεί κάθε αλλαγή στη ζωή μας να ξεκινά από εμάς για να πετύχει, όμως για να γίνει λιγότερο δύσκολη η διαδρομή προς την επιτυχία, είναι καλό να έχουμε δίπλα μας ανθρώπους. Έτσι και σε αυτή την περίπτωση, μη διστάσεις να ζητήσεις στήριξη και βοήθεια από τους φίλους, την οικογένειά σου, το σύντροφό σου ή ακόμα και από κάποιον ειδικό. Θα νιώσεις πολύ πιο όμορφα όταν μοιραστείς το βάρος κι έχεις κάπου να μιλήσεις και να «ακουμπήσεις» τις επίμαχες στιγμές …
Επιμέλεια – Κείμενο: Δάφνη Τσάρτσαρου