αξία
στο πέρασμα των χρόνων,.... απ' το πηγάδι κρύο νερό θα σύρει η
θυγατέρα.το άρωμα απ΄ το γιασεμί,τ' αγιόκλημα, τα γαρύφαλλα...τα ξύλινα
σκαλοπάτια,το μπαλκόνι ομορφαίνουν με τις γλάστρες με κάθε λογής
λουλούδια......
31 Αυγούστου 2014
28 Αυγούστου 2014
Η ΠΑΤΟΖΑ
Η (... δικαία!) κραυγή, ενός Τρικαλινού δασκάλου
Η (... δικαία!) κραυγή, ενός Τρικαλινού δασκάλου
Δημοσίευση: Βασίλης Αλεξίου Στις
Γροθιά στο στομάχι του ίδιου του συστήματος (πολιτικού, εκπαιδευτικού, συνδικαλιστικού κλπ.)από έναν μάχιμο εκπαιδευτικό, τον Αντώνη Παπαγεωργόπουλο.
Έναν Τρικαλινό δάσκαλο που προσπαθεί εναγωνίως (... και ματαίως, παρά τα χρόνια υπηρεσίας και τα μόρια που έχει συγκεντρώσει!) να εξασφαλίσει μια απόσπαση ώστε να έρθει να διδάξει (... και όχι να πολιτικολογεί) κοντά στην οικογένειά του. Διαβάστε με προσοχή την επιστολή που φιλοξενεί το trikalavoice.gr. Αξίζει:
«Φίλοι μου, επειδή με ρωτάτε αν πήρα απόσπαση για τα Τρίκαλα, σας απαντώ, όχι!!! Δεν πήρα παρά τα χρόνια υπηρεσίας και τα μόρια που έχω συγκεντρώσει, κάτι που θα ήταν αυτονόητο και επιβεβλημένο. Όμως στο ΠΥΣΠΕ της μιζέριας και της υποκρισίας οι μνημονιολάγνοι αποφάνθηκαν ότι ουδείς με μοριοδότηση μπορεί να έρθει στο σπίτι του, στην οικογένειά του και στα παιδιά του. Ήρθαν μόνο οι κατά προτεραιότητα σύζυγοι αστυνομικών,στρατιωτικών,πυροσβεστών,συνδικαλιστές μέλη ΔΣ, εκλεγμένοι ΟΤΑ και ασθενείς ή ανάπηροι.Είναι κατανοητό ότι η "μακρά χειρ" της κεντρικής εξουσίας θα πρέπει να καρπώνεται αντισταθμιστικά και να επωφελείται,αλλά όχι εις βάρος των υπολοίπων στην κοινωνία. Τα παιδιά των ανωτέρω επαγγελματικών κατηγοριών δικαιούνται να μεγαλώνουν με τους δύο γονείς, να τα προστατεύουν,να τα βοηθούν στις δυσκολίες της ζωής, ενώ τα παιδιά των δασκάλων, θα πρέπει να ζουν αποκομμένα από τον πατέρα τους,να τον βλέπουν σπάνια,να επιλύουν τα προβλήματά τους χωρίς κανένα στήριγμα.Ο δάσκαλος που είναι με μια βαλίτσα στο χέρι και μετακινείται κάθε χρόνο και καταξοδεύει το μισθό του σε ενοίκια,καύσιμα κ.α.,που είναι στο δρόμο της ευθύνης και του καθήκοντος με βροχή, με χιόνι, με πάγο δεν έχει κανένα δικαίωμα να είναι μαζί με την οικογένειά του,αντιθέτως οι εκλεκτοί του συστήματος έχουν πλείστα δικαιώματα "κατά προτεραιότητα".
26 Αυγούστου 2014
24 Αυγούστου 2014
21 Αυγούστου 2014
ΣΚΟΡΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ
19 Αυγούστου 2014
18 Αυγούστου 2014
ΠΟΤΙΣΤΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΜΑΛΚΟΤΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
Κι όμως κάποτε στην Ελλάδα κατασκευάζονταν ποτιστικές μηχανές, ακόμη και τρακτέρ.(ΜΑΛΚΟΤΣΗ)
ΜΑΛΚΟΤΣΗΣ Σ.
Το Malkotsis είναι η εμπορική φίρμα για Technica S. Malkotsis A.E. Είναι ιστορικά ο σημαντικότερος Έλληνας κατασκευαστής μηχανών, που ξεπερνά διάφορους κατασκευαστές μηχανών (συνήθως diesel και ημι-diesel) που άκμασαν στην Ελλάδα στη δεκαετία του '20 και (κυρίως) τη δεκαετία του '30, όπως dimadis-Kanakis στο Βόλο, Peteinaris στη Καλαμάτα, Siderides, ΒΙΟ, Koutroufis και πολλά άλλα στην Αθήνα.
Τοποθετημένος στον Πειραιά, πριν από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ο Malkotsis παρήγαγε τους διάφορους τύπους βιομηχανικών μηχανημάτων. Μετά από τον πόλεμο παρήγαγε τα βιομηχανικά μηχανήματα για διάφορες ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά εστίασε σταδιακά σχεδόν εξ ολοκλήρου στις μηχανές diesel , και έγινε σύντομα η μεγαλύτερη επιχείρηση στον τομέα του. Οι μηχανές Malkotsis βρήκαν τη χρήση σε ποικίλες βιομηχανικές εφαρμογές, ενώ τα πρότυπα μηχανών βαρκών έγιναν θρυλικά για την αξιοπιστία τους. Παρήχθη επίσης και μια σειρά ηλεκτρικών μηχανών. Η σειρά diesel EM της περιέλαβε στις μηχανές που σχεδιάστηκαν συγκεκριμένα για την τροφοδότηση των οχημάτων και χρησιμοποιήθηκε στα πρότυπα αγροτικών τρακτέρ Malkotsis (Malkotsis em-2 και em-4) που εισήχθησαν το 1959. Τα τρακτέρ, που σχεδιάστηκαν σε συνεργασία με μια βρετανική συμβουλευτική εταιρία, παρήχθησαν για μόνο μερικά έτη, λόγω έλλειψης των χρηματοδοτικών και άλλων προβλημάτων συμβάλλοντας τα μέγιστα και η πλήρη έλλειψη κρατικής υποστήριξης, όπως άλλωστε συνέβαινε και συμβαίνει σε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης και ανάδειξης στην παγκόσμια αγορά Ελληνικών – κυρίως - βαρέως τύπου προϊόντων . - See more at: http://www.tosyn-amfikleias.gr/texniki-malkotsis.aspx#sthash.fCLh1QsT.dpuf
ΜΑΛΚΟΤΣΗΣ Σ.
Το Malkotsis είναι η εμπορική φίρμα για Technica S. Malkotsis A.E. Είναι ιστορικά ο σημαντικότερος Έλληνας κατασκευαστής μηχανών, που ξεπερνά διάφορους κατασκευαστές μηχανών (συνήθως diesel και ημι-diesel) που άκμασαν στην Ελλάδα στη δεκαετία του '20 και (κυρίως) τη δεκαετία του '30, όπως dimadis-Kanakis στο Βόλο, Peteinaris στη Καλαμάτα, Siderides, ΒΙΟ, Koutroufis και πολλά άλλα στην Αθήνα.
Τοποθετημένος στον Πειραιά, πριν από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ο Malkotsis παρήγαγε τους διάφορους τύπους βιομηχανικών μηχανημάτων. Μετά από τον πόλεμο παρήγαγε τα βιομηχανικά μηχανήματα για διάφορες ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά εστίασε σταδιακά σχεδόν εξ ολοκλήρου στις μηχανές diesel , και έγινε σύντομα η μεγαλύτερη επιχείρηση στον τομέα του. Οι μηχανές Malkotsis βρήκαν τη χρήση σε ποικίλες βιομηχανικές εφαρμογές, ενώ τα πρότυπα μηχανών βαρκών έγιναν θρυλικά για την αξιοπιστία τους. Παρήχθη επίσης και μια σειρά ηλεκτρικών μηχανών. Η σειρά diesel EM της περιέλαβε στις μηχανές που σχεδιάστηκαν συγκεκριμένα για την τροφοδότηση των οχημάτων και χρησιμοποιήθηκε στα πρότυπα αγροτικών τρακτέρ Malkotsis (Malkotsis em-2 και em-4) που εισήχθησαν το 1959. Τα τρακτέρ, που σχεδιάστηκαν σε συνεργασία με μια βρετανική συμβουλευτική εταιρία, παρήχθησαν για μόνο μερικά έτη, λόγω έλλειψης των χρηματοδοτικών και άλλων προβλημάτων συμβάλλοντας τα μέγιστα και η πλήρη έλλειψη κρατικής υποστήριξης, όπως άλλωστε συνέβαινε και συμβαίνει σε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης και ανάδειξης στην παγκόσμια αγορά Ελληνικών – κυρίως - βαρέως τύπου προϊόντων . - See more at: http://www.tosyn-amfikleias.gr/texniki-malkotsis.aspx#sthash.fCLh1QsT.dpuf
- Αντώνης Παπαγεωργόπουλος http://agrotikistegi.gr/.../67-ebooks/150-malkotsimanual1956Αγροτική Στέγη - Ευστράτιος Μουφλουζέλλης - Γεωργικά - Κτηνιατρικά - Φάρμακα - Σ... Δείτε περισσότερα
17 Αυγούστου 2014
ΚΑΡΟ ΜΕ ΔΥΟ ΑΛΟΓΑ
16 Αυγούστου 2014
ΖΕΑ : Το αρχαιότερο δημιατριακό γνωστό στον άνθρωπο.
ΖΕΑ : Το αρχαιότερο δημιατριακό γνωστό στον άνθρωπο. Ίσως η μεγαλύτερη συνωμοσία κατά του ανθρώπου και προπάντων του Έλληνα!
Όμάδα επιστημόνων έφθασε εις τήν
Θεσσαλονίκην, όπου εύρισκες τότε ανθρώπους άπό όλες τις φυλές. Ήρεύνησε
προσε¬κτικά και έδημοσίευσε τό 1922 τό πρώτο σύγγραμμα διά τις ομάδες
αίματος και τις ιδιαιτερότητες εκάστης. Οί Έλληνες είναι κατά
πλει¬οψηφία “0″ ομάδος και οί υπόλοιποι “Α” ομάδος, οί Χάζαροι είναι “Β”
ομάδος κ.λπ.Αρχάς του 1923 στέλνουν εις τήν Θεσσαλονίκη ένα ζευγάρι
ιατρών διά νά εξετάσει τήν διατροφήν τών Ελλήνων, επηρε¬ασμένη άπό τόν
Ιπποκράτη, ό όποιος έλεγε εις τους ασθενείς “φάρ¬μακο σου είναι ή τροφή
σου”. Άρα αυτοί έσκέφθησαν, έχει καθιερώ¬σει εις τόν Έλληνα υγιεινή
διατροφή, ποια είναι όμως ή βασική τροφή; Οί ερευνηταί κατέληξαν,
σύντομα, ότι βασική τροφή τών Ελλήνων είναι τό ψωμί. Τό ψωμί όμως τών
Ελλήνων ήταν από Ζειά και όχι άπό σιτάρι.
Είς τά χημικά εργαστήρια συνέκριναν γρήγορα αλεύρι άπό Ζειά και Σιτάρι καί μέχρι τό 1926 διαπιστώνουν ότι:
13 Αυγούστου 2014
ΣΩΣΙΒΙΑ ΑΠΟ ΚΟΛΟΚΥΘΕΣ
12 Αυγούστου 2014
Ζέα: Η επιστροφή του αρχαίου σιταριού
Εξαφανίστηκε από την ελληνική αγορά πριν από 90 χρόνια και
επιστρέφει έχοντας φανατικούς υποστηρικτές αλλά και αρκετούς που
διατηρούν επιφυλακτική στάση απέναντι του
news247
Αύγουστος 09 2014 08:06
Από την Άννα Μιχαήλ
Αν υπήρχε ένα ψωμί θρεπτικό το οποίο παραγόταν μόνο στην Ελλάδα και η καλλιέργειά του θα προσέφερε υγεία στους καταναλωτές και την πρώτη ύλη για εξαιρετικό εξαγώγιμο προϊόν...στην Ελλάδα θα το απαγορεύαμε!
Αν υπήρχε ένα ψωμί θρεπτικό το οποίο παραγόταν μόνο στην Ελλάδα και η καλλιέργειά του θα προσέφερε υγεία στους καταναλωτές και την πρώτη ύλη για εξαιρετικό εξαγώγιμο προϊόν...στην Ελλάδα θα το απαγορεύαμε!
Δεν είναι αστείο. Ετσι ακριβώς κάναμε πριν από 90 χρόνια,
όταν με νόμο Ελευθερίου Βενιζέλου απαγορεύτηκε η καλλιέργεια της ζέας. Η
ζέα αφαιρέθηκε από τον Εθνικό κατάλογο σπόρων, απαγορεύτηκε ακόμη και η
αναφορά της στα λεξικά και τις εγκυκλοπαίδειες και το μόνο που έμεινε
να τη θυμίζει ήταν το λιμάνι Ζέας στον Πειραιά, σημείο φορτοεκφόρτωσης
Ζέας, στην αρχαία εποχή. Η πόλη των Αθηνών ονομαζόταν και ζείδωρος,
γιατί στο έδαφος της καλλιεργείτο εκτός από την ελιά και το δημητριακό
ζειά.
Γύρω από την καλλιέργεια έχει ξεσπάσει το τελευταίο
διάστημα ένας “πόλεμος” με κάποιους να υποστηρίζουν ότι πίσω από την
τότε απαγόρευση της κρύβονταν συμφέροντα της εποχής για την έλευση των
ξένων σιτηρών και κάποιους άλλους να αναφέρουν ότι η αιτία της απόσυρσης
της ζέας δεν ήταν άλλη από την χαμηλή της απόδοση σε μία εποχή που
υπήρχαν υψηλές ανάγκες για τρόφιμα. Το ΦΕΚ 266 της 5 Αυγούστου του 1926
αναφέρει « Τα άλευρα θα πρέπει να έχουν οξύτητα σε θειϊκό οξύ 0.120%.Τα
άλευρα θα πρέπει να περιέχουν υγρά γλουτένη, ουχί μικροτέρα του 26%.
Απαγορεύεται, η εισαγωγή αλεύρων μη πληρούντων, των ως άνω διατάξεων,
καθώς και η παραγωγή, και η χρησιμοποίηση, προς αρτοποίηση, ή πρός
διατροφή των ανθρώπων.»
ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ
Το Απαγορευμένο Ποδήλατο " ...
Το Απαγορευμένο Ποδήλατο είναι η πρώτη ταινία που γυρίστηκε ποτέ στη Σαουδική Αραβία, μιας τολμηρής δημιουργού κι είναι πιθανόν να φτάσει μέχρι το ξενόγλωσσο Όσκαρ.
Αποτελεί έναν ελπιδοφόρο κινηματογραφικό άθλο. Πρόκειται για την πρώτη ταινία που γυρίστηκε εξολοκλήρου στη Σαουδική Αραβία και μάλιστα από γυναίκα σκηνοθέτη .
Με φεστιβαλικές διακρίσεις και τη θερμή υποδοχή κοινού και κριτικών ανά τον κόσμο, αυτό το αισιόδοξο φιλμ επικεντρώνεται στο ευαίσθητο θέμα της θέσης των γυναικών, σε μια αυστηρή και απόλυτα ανδροκρατούμενη κοινωνία.
Η σκηνοθέτρια Haifaa Al-Mansour όχι μόνο ολοκλήρωσε την ταινία κρυφά από το κράτος, αλλά κατάφερε να παραδώσει μαθήματα θάρρους, ελπίδας και χιούμορ μέσα από μια ιστορία χωρίς περιττούς συναισθηματισμούς. Η Wadjda (Waad Mohammed) είναι ένα πεισματάρικο δωδεκάχρονο κορίτσι που ζει στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας.
Το Απαγορευμένο Ποδήλατο είναι η πρώτη ταινία που γυρίστηκε ποτέ στη Σαουδική Αραβία, μιας τολμηρής δημιουργού κι είναι πιθανόν να φτάσει μέχρι το ξενόγλωσσο Όσκαρ.
Αποτελεί έναν ελπιδοφόρο κινηματογραφικό άθλο. Πρόκειται για την πρώτη ταινία που γυρίστηκε εξολοκλήρου στη Σαουδική Αραβία και μάλιστα από γυναίκα σκηνοθέτη .
Με φεστιβαλικές διακρίσεις και τη θερμή υποδοχή κοινού και κριτικών ανά τον κόσμο, αυτό το αισιόδοξο φιλμ επικεντρώνεται στο ευαίσθητο θέμα της θέσης των γυναικών, σε μια αυστηρή και απόλυτα ανδροκρατούμενη κοινωνία.
Η σκηνοθέτρια Haifaa Al-Mansour όχι μόνο ολοκλήρωσε την ταινία κρυφά από το κράτος, αλλά κατάφερε να παραδώσει μαθήματα θάρρους, ελπίδας και χιούμορ μέσα από μια ιστορία χωρίς περιττούς συναισθηματισμούς. Η Wadjda (Waad Mohammed) είναι ένα πεισματάρικο δωδεκάχρονο κορίτσι που ζει στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας.
Έχει ερωτευτεί ένα πράσινο ποδήλατο και αποφασίζει να κάνει τα πάντα για να το αποκτήσει. Στο δρόμο της θα βρει πολλά εμπόδια, με μεγαλύτερο το ότι στη χώρα της θεωρείται ανήθικο για ένα κορίτσι να κάνει ποδήλατο!
11 Αυγούστου 2014
ΖΕΑ, ΤΟ ΔΙΚΟΚΚΟ ΣΙΤΑΡΙ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Βλέπετε τη διαφορά χωραφιού με ζέα στα αριστερά χωρίς λίπασμα και φυτοφάρμακα.Στα δεξιά χωράφι με σιτάρι απλό γεμάτο αγριόχορτα,ζιζάνια και ταλαιπωρημένο από ασθένειες,που θέλουν φυτοφάρμακα,λιπάσματα και πολλά πολλά έξοδα.
Όμως γιατί γίνεται η καλλιέργεια του απλού σιταριού;
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΖΕΑ:
Αν θέλεις να δεις πως ήταν η τροφή σου χτες κοίτα το σώμα σου σήμερα. Αν θέλεις αν δεις πως θα είναι το σώμα σου αύριο κοίτα την τροφή σου σήμερα.
Yajurveda
Yajurveda
Θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά και κατάλληλα για τον άνθρωπο δημητριακά.
Έχει διπλάσια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες από το σιτάρι.
Η Ζειά δεν φράσει τις αρτηρίες, όπως το αλεύρι από το σιτάρι που τρώμε, το οποίο περιέχει περισσότερη γλουτένη.
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μέταλλα.
Περιέχει 40% περισσότερο μαγνήσιο σε σύγκριση με τα άλλα δημητριακά. Το συστατικό αυτό βοηθά στην αντιμετώπιση των κραμπών που εμφανίζονται συνήθως μετά από πολύωρη ποδηλασία. Το μαγνήσιο επιπλέον ενεργοποιεί τις ενζυματικές διαδικασίες του μεταβολισμού.
Περιέχει βιταμίνες A, B, C και Ε. Έχει πιο απλή δομή γλουτένης, γι΄ αυτό είναι πιο εύπεπτη.
Περιέχει υψηλά ποσοστά του αμινοξέος λυσίνη.
Τα δημητριακά Ζέας συμβάλλουν στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους.
Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι απορροφάται αργά και απελευθερώνει μικρή ποσότητα γλυκόζης στο αίμα. Έτσι, μαζί με τις φυτικές ίνες, αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού και διατηρεί το αίσθημα της πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Τα προϊόντα από Ζειά είναι κατά γενική ομολογία πιο εύγευστα, σίγουρα πιο θρεπτικά και συμβάλλουν στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους.
Η κύρια διαφορά της με το κοινό, μοντέρνο σιτάρι είναι ότι η ζέα έχει πιο απλή γενετική δομή. Τα μοντέρνα δημητριακά έχουν υβριδοποιηθεί μέσω πολύχρονων ερευνών. Ο στόχος της υβριδοποίησης είναι η αύξηση της σοδειάς, η αντιμετώπιση των παράσιτων, των καιρικών συνθηκών κλπ. Και πολλοί βέβαια αρχίζουν να αναρωτιούνται εάν αυτή η μακρά ιστορία υβριδοποίησης είναι η εξήγηση για τον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων με αλλεργίες ή δυσανεξία στην γλουτένη…Όμως γιατί γίνεται η καλλιέργεια του απλού σιταριού;
Καμία άλλη
καλλιέργεια δεν καταλαμβάνει τόσο μεγάλη έκταση του πλανήτη μας όσο το
σιτάρι και η παγκόσμια ετήσια παραγωγή του φθάνει τα 700 εκατ. τόνους
(είναι τρίτο σε ποσότητα μετά το καλαμπόκι και το ρύζι). Αποτελεί την
κυριότερη πηγή φυτικών πρωτεϊνών για τον άνθρωπο, παρέχοντας στην
ανθρωπότητα το ένα πέμπτο περίπου (20%) των διατροφικών θερμίδων της. Το
πλεονέκτημα του σιταριού ως τροφίμου είναι ότι αποθηκεύεται εύκολα και
εξίσου εύκολα μετατρέπεται σε αλεύρι.
πηγή:Δίκοκκο Σιτάρι Ζέας στο fb