18 Ιανουαρίου 2011

ΜΑΡΔΟΝΙΟΣ, Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΣΩΝ ΠΟΥ ΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΒΡΗΚΕ ΤΡΑΓΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΑΙΕΣ.
Ο Μαρδόνιος ήταν ένας από τους επικεφαλείς Πέρσες στρατηγούς, κατά την διάρκεια των Περσικών Πολέμων, στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ..
Ήταν ο γιος του Πέρση ευγενή Γοβρύα, που βοήθησε τον Αχαιμενίδη πρίγκηπα Δαρείο όταν διεκδίκησε τον περσικό θρόνο. Όταν έγινε ο Δαρείος βασιλιάς, η φιλία τους επισφραγίστηκε με τους γάμους μεταξύ του Δαρείου και της κόρης του Γοβρύα και του Γοβρύα και της αδελφής του Δαρείου. Ο Μαρδόνιος ήταν ανιψιός του Δαρείου Α' αλλά και γαμπρός του, καθώς παντρεύτηκε μετέπειτα την κόρη του.
Ο Δαρείος ονόμασε τον Μαρδόνιο στρατηγό και μετά την Ιωνική Επανάσταση, τον έστειλε το 492 π.Χ. να τιμωρήσει τους Έλληνες που υποστήριξαν τους Ίωνες. Στην πορεία του προς την Αθήνα, χρησιμοποίησε το στρατό του για να καθαιρέσει τους Πέρσες Σατράπες από τις Ιωνικές πόλεις και να τους αντικαταστήσει με δημοκρατικά πολιτεύματα. Ήταν μια διπλωματική κίνηση ώστε να μην προκληθεί ξανά εξέγερση κατά την διάρκεια της προσεχούς εκστρατείας του στην Ελλάδα. Ο στόλος και ο στρατός του πέρασαν τον Ελλήσποντο, ακολούθησε η κατάληψη της Θάσου, νησιού με πλούσια μεταλλεύματα. Στη συνέχεια υποτάχθηκε η Μακεδονία.
Η εκστρατεία αυτή όμως τερματίστηκε άδοξα καθώς ο στόλος του καταστράφηκε σε καταιγίδα κοντά στο Άγιο Όρος. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, οι Πέρσες έχασαν 300 πλοία και 20.000 άντρες. Περίπου την ίδια εποχή ο Μαρδόνιος ήταν επικεφαλής ένοπλης σύγκρουσης στη Θράκη. Ο ίδιος τραυματίστηκε σε αυτή την μάχη, όμως ο στρατός του τελικά επικράτησε. Παρόλα αυτά ανακλήθηκε από τον Δαρείο, ο οποίος έστειλε τον Δάτη και Αρταφέρνη, το 490 π.Χ. να καταλάβουν την Ελλάδα. Οι εκστρατεία τους τελικά έληξε και αυτή με οδυνηρή ήττα στον Μαραθώνα της Αττικής, από τους ολιγάριθμους σχετικά αλλά αποφασιστικούς Αθηναίους.
Στην αμέσως επόμενη περσική εκστρατεία, με επικεφαλής τον Ξέρξη Α', ο Μαρδόνιος ήταν από τους επικεφαλείς στρατηγούς. ο Ηρόδοτος τον παρουσιάζει ως φιλοπόλεμο και σκληροπυρηνικό σύμβουλο του Πέρση βασιλιά, που ήθελε να γίνει Σατράπης (Πέρσης διοικητής) της Ελλάδας.
Ήταν παρών στη Μάχη των Θερμοπυλών και μετά την περσική ήττα στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, προσπάθησε να πείσει τον Ξέρξη να επιμείνει στο θέμα της κατάκτησης της Ελλάδας. Ο Ξέρξης τελικά αποχώρησε από την Ελλάδα αλλά τον άφησε διοικητή των περιοχών της Ελλάδας που είχε καταφέρει να κατακτήσει. Ο βασιλιάς της Μακεδονίας, Αλέξανδρος Α' της Μακεδονίας, αναγνώρισε την επικυριαρχία του Μαρδόνιου, όμως ο ίδιος προσέφερε πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τα σχέδια του Πέρση, προς τους Αθηναίους. Ο Αλέξανδρος δήλωσε πως ως Έλληνας έπρεπε να βοηθήσει τους συμπατριώτες του και δεν θα μπορούσε να δει την Ελλάδα ποτέ σκλαβωμένη. Ο Μαρδόνιος εν συνεχεία μπήκε στην Αθήνα που είχε εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους της πριν την Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Τέλος, πρότεινε να επιστρέψουν στην Αθήνα οι κάτοικοί της και να τους βοηθήσει στην ανοικοδόμησή της, εφόσον οι Αθηναίοι δέχονταν ανακωχή. Οι Αθηναίοι, όμως, απέρριψαν την πρόταση και ετοιμάστηκαν για μάχη μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες, με στόχο την οριστική εκδίωξη των Περσών από την Ελλάδα.
Ο Μαρδόνιος περίμενε τους Έλληνες στις Πλαταιές, παρόλο που υπήρξαν αντιδράσεις από άλλους Πέρσες στρατηγούς, όπως ο Αρτάβαζος, ο οποίος, όπως και ο Αρτάβανος, πίστευε πως απλά και μόνο η αριθμητική υπεροχή των Περσών δεν θα ήταν αρκετή για να εξασφαλίσει την νίκη. Ο Μαρδόνιος σκοτώθηκε στη Μάχη των Πλαταιών και ο στρατός του ηττήθηκε.