24 Ιανουαρίου 2016

Πολλές φορές κατά το παρελθόν ασκήθηκαν διώξεις σε δασκάλους για τα φρονήματά τους.



ΔΑΣΚΑΛΙΚΑ ΠΑΘΗ
Πολλές φορές έχουν αναφερθεί οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι παλιοί δάσκαλοι αλλά και η τρομοκρατία που είχε ασκηθεί συστηματικά εις βάρος τους , προκειμένου να γίνουν υποτακτικοί της εκάστοτε εξουσίας και να προσαρμόσουν το λειτούργημά τους στις ιδεολογικοπολιτικές αρχές του κατεστημένου . Πολλοί , ανάμεσά τους ΚΑΙ σημερινοί δάσκαλοι , ακούγοντας ή διαβάζοντας αυτές τις διηγήσεις αδυνατούν να τις πιστέψουν θεωρώντας ότι έχει εμφιλοχωρήσει το πνεύμα της υπερβολής . Κάθε άλλο όμως ! Πολλές φορές οι διηγήσεις αυτές είναι κατώτερες των πραγματικών περιστατικών . Χάριν της ιστορικής μνήμης κι όχι για να ξύσω πληγές δημοσιεύω από το προσωπικό μου αρχείο ένα περιστατικό δίωξης δασκάλας του 1962 , που συνέβη εδώ στη Λακωνία:
1. Ένας "Εθνικόφρων" πολίτης υποβάλλει ιδιόχειρη αναφορά προς το Υπουργείο Παιδείας με την οποία καταγγέλλει ένα "φοβερό έγκλημα" ότι η δασκάλα του χωριού του , "διαμένει μονίμως εις ανεπιθύμητον οικίαν εκ της οποίας εξεπήδησεν το μίασμα του κομμουνισμού της περιφερείας ..."!
2 . Το Υπουργείο Παιδείας διαβιβάζει την αναφορά στον αρμόδιο Επιθεωρητή διατάζοντας ανάκριση σε βάρος της δάσκάλας !
3. Ο Επιθεωρήτής κοινοποιεί την αναφορά στη δασκάλα και διατάσσει όπως "εντός τριών ημερών ...αναφέρητε λεπτομερώς επί των καταγγελλομένων" !!!
4. Ο Επιθεωρητής στα πλαίσια της ανάκρισης απευθύνεται προς το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής , ζητώντας πληροφόρηση .
5 . Το Αστυνομικό Τμήμα υποβάλλει λεπτομερή αναφορά !
6 . Η δασκάλα τιμωρείται πειθαρχικά για το έγκλημά της "να διαμένει στην οικία εκ της οποίας εξεπήδησεν το μίασμα του κομμουνισμού εις την περιφέρειαν" !!!
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ
Βαγγέλης Μητράκος