8 Νοεμβρίου 2016

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΙΣ Ε΄ & ΣΤ΄ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ

33ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ-ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ:
ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ  &  ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ-ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ
 Οι εκπαιδευτικοί της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του σχολείου μας,πραγματοποιήσαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική-διδακτική επίσκεψη με τους μαθητές μας στα μουσεία της Καλαμπάκας, για να δουν και να πληροφορηθούν οτιδήποτε  σχετικό με την εκπαίδευση στα παλιά χρόνια και να μάθουν για την χλωρίδα και την πανίδα της χώρας και του τόπου μας.
Συγκεκριμένα στο Μουσείο Ελληνικής Παιδείας εκτίθενται μοναδικές συλλογές του συλλέκτη κ.Παύλου Μπαλογιάννη σχετικές με την ελληνική εκπαίδευση και την Παιδεία γενικότερα. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε στα παιδιά η αναπαράσταση του παλιού Δημοτικού Σχολείου με τα ξύλινα θρανία,τον μαυροπίνακα,τους χάρτες,τα πλακοκόντυλα και γενικά όλη η διακόσμηση της αίθουσας διδασκαλίας.
 Βιβλία που διδάχτηκαν στα σχολεία της Ελλάδος από ιδρύσεως του Ελληνικού κράτους (Δημοτικά, Σχολαρχεία, Γυμνάσια, Λύκεια)
 Βιβλία των Μεγάλων Διδασκάλων του Νεοελληνικού Διαφωτισμού (Αδ. Κοραή, Ευγ. Βουλγάρεως, Ν. Δούκα) και ιδιαίτερα των Θεσσαλών λογίων (Κ. Κούμα, Θ. Φαρμακίδη, Δ. Πύρρου και άλλων).
 Βιβλία Αρχαίων Ελλήνων Συγγραφέων της περιόδου 1500-1830 (μετά την ανακάλυψη της τυπογραφίας)που εκδόθηκαν σε Βενετία, Βιέννη, Παρίσι, Λονδίνο κ.α.
 Μύθοι του Αισώπου σε εκδόσεις 1600-1850. Συλλογή παραμυθιών σε εκδόσεις του 19ου και 20ού αιώνα.
 Σχολικές ενδυμασίες και αντικείμενα, τετράδια και σχολικές φωτογραφίες.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας –Μανιταριών τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν από την πλούσια συλλογή πτηνών και θηλαστικών καθώς και το μουσείο μανιταριών. Ο τρόπος παρουσίασης των συλλογών μέσα από διοράματα και οι αναπαριστάσεις  με απόλυτη ακρίβεια, το φυσικό περιβάλλον που διαβιούν τα ζώα και που αναπτύσσονται τα μανιτάρια. Η τοποθέτησή τους στο χώρο σε θεματικές ενότητες  και τα εκθέματα που κατανέμονται ανάλογα με τον τύπο του οικοσυστήματος στο οποίο ανήκουν.
Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί:
Ε΄ τάξη  Αντώνης Παπαγεωργόπουλος
ΣΤ1΄   Βάσω Καρατσώλη
ΣΤ2΄   Πετρούλα Συμιρδάνη

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό: