16 Μαΐου 2017

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ


Μια σπουδαία ευκαιρία είχαμε σήμερα  οι Β΄,Γ, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις του σχολείου μας κατά την επίσκεψή μας στο Μικρό Κεφαλόβρυσο και συγκεκριμένα στο Λαογραφικό Μουσείο του χωριού, όχι μόνο να γνωρίσουμε από κοντά τον παλιό τρόπο ζωής των κατοίκων του χωριού,αλλά και να μάθουμε την ιστορία του χωριού, τα έθιμα και τις παραδόσεις. Την ξενάγηση ανέλαβε ο συνταξιούχος καθηγητής Φυσικής Αγωγής, χοροδιδάσκαλος και συγγραφέας κ. Θεόδωρος Καλογράνας. Ένας ξεχωριστός άνθρωπος, εξαιρετικός επιστήμονας με ιδιαίτερη αγάπη στον πολιτισμό και στη Λαογραφία. Να σημειώσουμε ότι όλοι μας εκπλαγήκαμε από την εξαιρετική Λαογραφική έκθεση, το πλήθος των αντικειμένων και την προσεγμένη διακόσμηση του Μουσείου. Μάθαμε για τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι παλαιότεροι στην καθημερινή τους ζωή. Αντικείμενα που κάποτε ήταν απαραίτητα σε κάθε σπιτικό για τις ανάγκες κάθε οικογένειας, τα οικιακά σκεύη και γενικότερα τα αντικείμενα καθημερινής  χρήσης.
Τον πυρήνα του εκθεσιακού υλικού αποτελούσαν εργόχειρα καθώς και εργαλεία που βοηθούσαν στη καθημερινή ζωή του χωριού. Από τη συλλογή δεν απουσίασαν  και άλλα αντικείμενα, αρκετά εξ’αυτών σπάνια, από όλες τις φάσεις της ζωής του χωριού, αντικείμενα που χαρακτηρίζουν την αγροτική ζωή στη λειτουργικής της μορφή.
Όταν ολοκληρώθηκε η ξενάγησή μας στο Μουσείο, επισκεφθήκαμε τον υγρότοπο "Γκιτζής" που βρίσκεται πολύ κοντά και είδαμε πολλά είδη της χλωρίδας της υπαίθρου και αρκετά έμβια όντα της πανίδας που ενδημούν στη μικρή λίμνη. Ξεχωρίσαμε ψάρια,γυρίνους,καβουράκια και ένα σμήνος από άγριες πάπιες που ξεκουράζονταν στα ήρεμα νερά, μιας και την περιοχή επισκέπτονται κατά καιρούς πολλά υδρόβια πτηνά.

Στιγμές από την καλύτερη για φέτος διδακτική επίσκεψη στο "Λαογραφικό Μουσείο Κεφαλοβρύσου", που πραγματοποιήσαμε με τους εξαιρετικούς συναδέλφους κα Γεωργία, κο Φώτη, κα Πετρούλα και κα Βάσω του σχολείου μας.