13 Μαΐου 2008

ΥΓΡΟ "ΧΡΥΣΑΦΙ"


ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – «ΥΓΡΟ ΧΡΥΣΑΦΙ»
Η θρεπτική αξία του ελαιολάδου είναι αυτή που το έκανε να ξεχωρίζει από όλα τα λίπη και γι αυτό πήρε την ονομασία «υγρό χρυσάφι».Η Μεσογειακή δίαιτα, πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά, μικρές ποσότητες κρέατος, γαλακτοκομικά προϊόντα και με σχεδόν μοναδική πηγή πρόσληψης λίπους το ελαιόλαδο, αποτελεί το κυριότερο στοιχείο υγείας και μακροζωίας.
Το ελαιόλαδο, βασικό προϊόν της Ελλάδας, χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα σαν βασικό στοιχείο της κρητικής διατροφής αφού αποτελεί μία πλούσια πηγή ενέργειας (αποδίδει 9,3 Kcal/gr), αλλά και σαν φάρμακο αφού είναι γνωστές οι ευεργετικές ιδιότητες του στην υγεία του ανθρώπου. Ερευνητικές μελέτες έδειξαν ότι το ελαιόλαδο βοηθάει στη μείωση της συγκέντρωσης γαστρικών υγρών στο στομάχι. Άλλες μελέτες επιβεβαιώνουν τη θεραπευτική του δράση στο έλκος του δωδεκαδάκτυλου καθώς και στη βελτίωση της κινητικότητας του παχέος εντέρου. Αντικαθιστώντας το ζωικό λίπος με ελαιόλαδο, μειώνονται τα περιστατικά έλκους του δωδεκαδάκτυλου κατά 33,4%.
Το ελαιόλαδο προλαμβάνει ορισμένες ασθένειες του συκωτιού, βοηθάει στη θεραπεία του διαβήτη, στη πρόληψη της αρτηριοσκλήρωσης και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων. Η παρουσία του μονοακόρεστου ελαϊκού οξέος σε μεγάλη αναλογία στο ελαιόλαδο έχει θετική συμβολή στη κανονική ανάπτυξη των παιδιών. Οι διαπιστώσεις για τη μεγάλη θρεπτική αξία του ελαϊκού οξέος και ιδιαίτερα η θετική επίδρασή του στην αύξηση της HDL συντελούν στη μεγάλη βιολογική αξία του ελαιολάδου. Ευεργετική δράση παρουσιάζει και το λινελαϊκό οξύ που επίσης υπάρχει στο ελαιόλαδο σε επάρκεια. Το λινελαϊκό οξύ βρίσκεται στο λάδι της ελιάς σε ποσοστό περίπου ίδιο με αυτό του μητρικού γάλακτος. Με τη βοήθεια του λινελαϊκού οξέος, ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να συνθέσει και τα άλλα απαραίτητα λιπαρά οξέα, όπως το λινολενικό και το αραχιδονικό οξύ που παρουσιάζουν βιταμινική δράση (βιταμίνη F). Η ύπαρξη στεατικού οξέος στο ελαιόλαδο έχει σαν αποτέλεσμα την εύκολη αφομοίωση του από τον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτό βοηθάει στη πρόσληψη και απορρόφηση από τον οργανισμό των απαραίτητων λιποδιαλυτών συστατικών, όπως οι βιταμίνες A, D, E και Κ. Το ελαιόλαδο εκτός του ότι πέπτεται εύκολα από τον οργανισμό, βοηθάει και στη πέψη και των άλλων λιπαρών ουσιών, καθώς διευκολύνει τις εκκρίσεις του πεπτικού συστήματος, της χολής και διεγείρει το ένζυμο παγκρεατική λίπαση, που είναι απαραίτητο για τη πέψη των τροφίμων. Η σύνθεση του ελαιολάδου σε λιπαρά οξέα και ορισμένα μικροσυστατικά του όπως η χλωροφύλλη και οι αρωματικές ενώ-σεις, βοηθούν στην αύξηση των εκκρίσεων του πεπτικού σωλήνα διευκολύνοντας έτσι το μηχανισμό της πέψης στον ανθρώπινο οργανισμό.
Πέρα από την μεγάλη θρεπτική και βιολογική αξία του το ελαιόλαδο είναι επίσης πλούσιο σε οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Για να διατηρηθούν όμως τα ποιοτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα παρακάτω:·Η συγκομιδή του ελαιοκάρπου να γίνεται στο κατάλληλο στάδιο ωρίμανσης.·Η συγκομιδή να γίνεται με τα κατάλληλα μέσα ώστε να μην υποβαθμίζεται η ποιότητα του ελαιοκάρπου.·Η αποθήκευση του ελαιολάδου να γίνεται σε γυάλινα ή ανοξείδωτα δοχεία.Συνοψίζοντας, η υψηλή βιολογική και θρεπτική αξία του ελαιολάδου αποδίδεται στα παρακάτω χαρακτηριστικά: ·Ιδανική σχέση κορεσμένων και μονοακορέστων λιπαρών οξέων ·Καλή σχέση μεταξύ βιταμίνης Ε και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. ·Μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες.·Μεγάλη περιεκτικότητα σε υδρογονάνθρακες που βοηθούν τον ανθρώπινο μεταβολισμό.·Υψηλή περιεκτικότητα σε λινελαϊκό οξύ (σε ποσοστό 10%) η οποία καλύπτει τις απαιτήσεις του οργανισμού σε λιπαρά οξέα.