11 Οκτωβρίου 2008

ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΑ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ
Ατομικός Πυρήνας
Είναι το κεντρικό τμήμα του ατόμου, που έγινε δυνατό να εξεταστεί μετά τη διάσπασή του στα τέλη του 19ου αιώνα. Ονομάστηκε έτσι από το Ράδερφορντ, που πέτυχε και την ατομική διάσπαση.
Ο πυρήνας είναι, συγκριτικά με το μέγεθος όλου του ατόμου, μικρός. Έχει γύρω του το θετικό φορτίο
του ηλεκτρισμού, που περιέχει κάθε άτομο.
Βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του ατόμου και περιβάλλεται από ηλεκτρισμένο πεδίο, που το προφυλάσσει από τις εξωτερικές επιδράσεις και τις χημικές αντιδράσεις. Έτσι, όλες οι ιδιότητες του πυρήνα μένουν αμετάβλητες. Οι έρευνες που έγιναν πάνω στη σύστασή του, έδειξαν ότι αυτός δεν είναι ομοιογενές σώμα, αλλά αποτελείται από πολλά διαφορετικά μεταξύ τους σώματα. Από αυτά, τα πιο θεμελιώδη είναι δύο: τα πρωτόνια και τα νετρόνια. Μόνο ο πυρήνας του υδρογόνου αποτελείται μονάχα από ένα πρωτόνιο
. Τα πρωτόνια και τα ουδετερόνια είναι 1840 φορές βαρύτερα από τα ηλεκτρόνια. Τα νετρόνια λέγονται έτσι γιατί δεν περιέχουν ηλεκτρικό φορτίο.
Ο πυρήνας ενός ατόμου έχει τόσα πρωτόνια, όσα ηλεκτρόνια κινούνται γύρω του.
Ο όγκος του πυρήνα διαφέρει από άτομο σε άτομο, ανάλογα με το μαζικό αριθμό του, δηλ. την ποσότητα πρωτονίων και νετρονίων που περιέχει.
Αφού έγινε δυνατή η διάσπαση του ατόμου, που τοποθέτησε τη φυσική σε τελείως καινούριες βάσεις, άρχισαν οι προσπάθειες για τη διάσπαση του πυρήνα.
Η διάσπαση αυτή, αρχικά, μπορεί να γίνει αυτόματα σε μερικούς βαριούς πυρήνες. Τεχνική, μερική διάσπαση, πετυχαίνεται στον πυρήνα με το βομβαρδισμό του από μερικά σώματα-βλήματα. Με το βομβαρδισμό του πυρήνα, γίνεται μεταβολή του τελευταίου. Η μεταβολή αυτή ονομάζεται μεταστοιχείωση και η μεταστοιχείωση είναι η πυρηνική αντίδραση. Σαν βλήματα χρησιμοποιούνται τα σωμάτια α, τα πρωτόνια, τα ηλεκτρόνια, τα ουδετερόνια, και τα φωτόνια, που περιέχουν οι ακτίνες γ.
Και τις πρώτες πυρηνικές διασπάσεις, όπως και τις ατομικές, τις έκανε ο Ράδερφορντ το 1919, που βομβάρδισε με σωμάτια α πυρήνες αζώτου.
Όλες οι πυρηνικές αντιδράσεις που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα είναι συνολικά 600.
Η επιστήμη που ασχολείται με τον πυρήνα του ατόμου και τη διάσπασή του, λέγεται Πυρηνική Φυσική
.