5 Ιουνίου 2012

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


Η οικονομική κρίση και οι πολιτικές της λιτότητας, μετά την Υγείας, βλάπτουν και το πολυτιμότερο αγαθό που έχουμε, την εκπαίδευση. Οι δραματικές περικοπές που έχουν γίνει στον προϋπολογισμό για την Παιδεία, έχουν διαλύσει κάθε ελπίδα να βγουν τα παιδιά μας με κατάλληλη μόρφωση για να διεκδικήσουν μια δουλειά μέσα στο παγκόσμιο χωριό.
Η έρευνα που διεξήχθη σε 40 χώρες από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών, δείχνει ότι η κρίση έχει βλάψει σοβαρά το σύστημα εκπαίδευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2008 έχει κοπεί κατά 20% ο προϋπολογισμός με πρωταθλήτρια στις περικοπές να είναι η Λετονία με 55% μείωση, δεύτερη η Ρουμανία με 50%, τρίτη η Ουγγαρία με 27% και τέταρτη η Ελλάδα με 20%.


Στην Ελλάδα δίνεται για την Παιδεία μόλις το 2,6% του ΑEΠ που θα μειωθεί στο 2,2% σε τρία χρόνια γιατί έτσι λέει το Μνημόνιο. Στην Αργεντινή που είχε περάσει κι αυτή στο παρελθόν την μεγάλη οικονομική της περιπέτεια, την περίοδο του ΔΝΤ στη χώρα το ποσοστό του ΑEΠ για την Παιδεία ήταν 3%, ενώ σήμερα είναι 6%.
Στην Αργεντινή σήμερα ο βασικός μισθός πρωτοδιόριστου εκπαιδευτικού έχει ανέλθει (σε αντιστοιχία) περίπου στα 1.800 ευρώ καθαρά, ενώ στη χώρα μας βρίσκεται στα 600 ευρώ.
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα πανευρωπαϊκά σε περικοπές μισθών εκπαιδευτικών, με – 30%. Σχετικά με τις περικοπές στις συντάξεις εκπαιδευτικών, η Ελλάδα είναι 2η πανευρωπαϊκά με 20% περικοπές και ακολουθεί η Ουγγαρία 30% περικοπές.
Επίσης, η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια και στις απομακρύνσεις εκπαιδευτικών από τα σχολεία για διάφορους λόγους. Από το 2008 έχουν φύγει 24.000 εκπαιδευτικοί.