4 Σεπτεμβρίου 2012

ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΤΖΑΚΙ






Γενικές Πληροφορίες

Η ενεργειακή εστία είναι μια εστία που καίει ξύλο, αέριο ή pellet
Ενεργειακή εστία σημαίνει: απόδοση, οικονομία, ασφάλεια
 Η ενεργειακή εστία είναι μια εστία κλειστού τύπου
Η ενεργειακή εστία λοιπόν, είναι μια εστία κλειστού τύπου, με πυρίμαχο τζάμι η οποία μπορεί να είναι κατασκευασμένη εσωτερικά από μαντέμι, χάλυβα, πυρότουβλο ή πυρίμαχο κεραμικό υλικό. Οι ενεργειακές εστίες έχουν πολύ υψηλό βαθμό απόδοσης σε σχέση με τις εστίες ανοιχτού τύπου κάτι που αποτελεί και το βασικό τους πλεονέκτημα. Η καύση του ξύλου στις εστίες αυτές είναι ελεγχόμενη, κάτι που μας δίνει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε όσο το δυνατόν περισσότερο την ενέργεια του ξύλου.

Μια ενεργειακή εστία είναι πολύ οικονομική στη χρήση της, αφού εμποδίζει, μέσω της ελεγχόμενης καύσης, την υπερβολική κατανάλωση ξύλου. Ταυτόχρονα, εξαιτίας της κλειστής πόρτας της, η ύπαρξη μιας ενεργειακής εστίας σε ένα σπίτι, εκμηδενίζει τις απώλειες από την καμινάδα – κάτι που δεν μπορεί ποτέ να εξασφαλίσει μια ανοιχτή εστία από την καμινάδα της οποίας οι απώλειες είναι μεγάλες και συνεχείς.

Τέλος, οι ενεργειακές εστίες είναι ασφαλείς. Μας δίνουν τη δυνατότητα να τις κρατάμε σε λειτουργία ακόμα και χωρίς επιτήρηση, κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν έχουμε φύγει από τον χώρο στον οποίο βρίσκεται το τζάκι ή ακόμα και από το σπίτι.



Αερόθερμες Ενεργειακές Εστίες


Η αερόθερμη λειτουργία στα τζάκια – είτε αυτά είναι ανοιχτού είτε είναι κλειστού τύπου – γίνεται για να εξασφαλίσουμε:








1. ότι το τζάκι δεν θα καπνίσει
2. ότι θα πάρουμε τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση από την καύση του ξύλου

Πώς γίνεται αυτό;









1. Σε ένα καλά μονωμένο, σύγχρονο σπίτι πρέπει να εξασφαλίσουμε συνεχή ροή αέρα από το εξωτερικό στο εσωτερικό περιβάλλον, προκειμένου να αναπληρώσουμε τον αέρα που χάνεται εξαιτίας του ελκυσμού της καμινάδας και να διατηρήσουμε, επομένως, εκείνη τη διαφορά πίεσης που υπάρχει ανάμεσα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό περιβάλλον που κάνει τον αέρα να κινείται από μέσα προς τα έξω (και όχι από έξω προς τα μέσα!!).
Στα τζάκια ανοιχτού τύπου ο αέρας που χάνεται εξαιτίας του ελκυσμού της καμινάδας είναι πολύ περισσότερος από εκείνον που χάνεται εξαιτίας της ύπαρξης εστίας κλειστού τύπου. Έχει υπολογιστεί πως κατά τη λειτουργία της ενεργειακής εστίας ρέουν προς το εξωτερικό περιβάλλον 8 κυβικά αέρα ανά κιλό καιγόμενου ξύλου ενώ σε μια εστία ανοιχτού τύπου 50 κυβικά αέρα ανά κιλό ξύλου.
2. Η καύση του ξύλου απελευθερώνει ενέργεια με τη μορφή της φλόγας που βλέπουμε – τη θερμότητα της οποίας νιώθουμε όταν στεκόμαστε κοντά στην εστία καύσης. Με την αερόθερμη λειτουργία μπορούμε να εκμεταλευτούμε την ενέργεια που εκλύεται από την καύση του ξύλου και με ακόμα έναν (πολύ απλό) τρόπο: ζεσταίνοντας θερμό αέρα. Όταν ο αέρας έρθει σε επαφή με τα τοιχώματα της εστίας και της καμινάδας θερμαίνεται πολύ γρήγορα εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται στα επίπεδα αυτά. Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να παρέχουμε εκείνον τον αέρα που χρειάζεται και να τον αφήνουμε να φτάσει στον χώρο που επιθυμούμε – δηλαδή στο εσωτερικό του σπιτιού μας! 
Αξίζει να έχουμε κατά νου:
ο φρέσκος αέρας που εισέρχεται στον χώρο κατά την αερόθερμη λειτουργία ανανεώνει τον αέρα του σπιτιού κάνοντάς τον πιο υγιεινό και καθαρό, κυρίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα που το σπίτι μένει τις περισσότερες ώρες ερμητικά κλειστό!
Ενεργειακές Εστίες Καλοριφέρ


Το τζάκι καλοριφέρ έχει ως βασική λειτουργία τη διοχέτευση της ενέργειας που παράγεται από την καύση της καύσιμης ύλης στο νερό. Το νερό αυτό μεταφέρεται με τη βοήθεια ενός κυκλοφορητή σε σώματα καλοριφέρ.
Το πλεονέκτημα της θέρμανσης με τζάκι καλοριφέρ, είναι πως ο τρόπος λειτουργίας του επιτρέπει την ομοιόμορφη διανομή της θερμότητας στους διάφορους χώρους της κατοικίας. Ο μηχανικός της οικοδομής πρέπει κατ’αρχήν να υπολογίσει τον αριθμό των θερμίδων που χρειάζεται το κτίσμα και τον τρόπο με τον οποίο αυτές θα κατανεμηθούν μέσω των σωμάτων καλοριφέρ μέσα στο σπίτι. Η σύνδεση του τζακιού με τα σώματα γίνεται από τον υδραυλικό, ενώ η υπόλοιπη εγκατάσταση του τζακιού πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο συνεργείο – όπως και κάθε άλλη εγκατάσταση τζακιού.
Το τζάκι καλοριφέρ δεν διαφέρει από το αερόθερμο ενεργειακό τζάκι, όσον αφορά το οπτικό αποτέλεσμα μέσα στον χώρο. Τοποθετείται και διακοσμείται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως ένα ενεργειακό τζάκι, ενώ απαιτεί κι εκείνο τοποθέτηση καμινάδας συγκεκριμένου μήκους και διατομής.
Ωστόσο τα τζάκια καλοριφέρ δεν διαθέτουν αεραγωγούς που να αποδίδουν θερμό αέρα στο σπίτι, καθώς στόχος της κατασκευής είναι όλη η ενέργεια του ξύλου, να αποδοθεί στο νερό με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες. Η αερόθερμη λειτουργία ενός τζακιού καλοριφέρ σκοπό έχει την εξασφάλιση της σωστής λειτουργίας του και όχι την παροχή μεγαλύτερου ποσού ενέργειας.
Τα τζάκια καλοριφέρ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μοναδικές πηγές θέρμανσης ενός χώρου μέχρι και 230m2.
Στο πίσω μέρος της εστίας υπάρχει ο χώρος μέσα στον οποίο θερμαίνεται το νερό. Η ποσότητα του νερού που μπορεί να θερμαίνεται μέσα σεαυτό τον χώρο εξαρτάται από το μέγεθος της θερμαντικής απόδοσης της εστίας. Σε κάποιο σημείο όσο το δυνατόν πιο κοντά στην εστία τοποθετείται το ΚΙΤ σύνδεσης της εστίας με τα σώματα καλοριφέρ. Σε αυτό περιέχεται και ο κυκλοφορητής του νερού ο οποίος διοχετεύει το ζεστό νερό της εστίας στις σωληνώσεις των καλοριφέρ. Το σύστημα αυτό μπορεί να λειτουργήσει με τρεις διαφορετικούς τρόπους.









1. Ως μοναδική πηγή θέρμανσης του σπιτιού και παροχή ζεστού νερού WC
2. Σε συνδυασμό με λέβητα πετρελαίου και παροχή ζεστού νερού WC
3. Σε συνδυασμό με λέβητα πετρελαίου χωρίς παροχή ζεστού νερού WC

Στην περίπτωση που το τζάκι καλοριφέρ αποτελεί μοναδική πηγή θέρμανσης, και εφ’όσον είχε προαποφασιστεί η τοποθέτηση οποιασδήποτε μορφής τζακιού, αξίζει να ληφθεί υπ’όψιν η αποφυγή του υψηλού κόστους της κατασκευής του λεβητοστασίου – κάτι που φυσικά θα έπρεπε να υπολογίσουμε εφ’όσον αποφασίζαμε να εγκαταστήσουμε λέβητα πετρελαίου. Το κόστος για το οικοδομικό μέρος του λεβητοστασίου, το οποίο σύμφωνα με την κτιριοδομική νομοθεσία πρέπει να έχει εμβαδόν τουλάχιστον 8 τμ, μπορεί να υπολογιστεί στα 4500 ευρώ και για τη συγκρότηση του λεβητοστασίου (λέβητας, κυκλοφορητής, δοχείο διαστολής, δεξαμενή πετρελαίου, καμινάδα, βαλβίδες, αυτόματος πλήρωσης κλπ) στα 3000 ευρώ.