4 Ιανουαρίου 2013

ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ "EVENT"

Ένα άρθρο της κόρης μου Μαριάννας(μαθήτρια της Α' Λυκείου στο 5ο Λύκειο Τρικάλων).
Δημοσιεύτηκε στην εβδομαδιαία εφημερίδα 6μέρες, την Παρασκευή 4-1-13, μαζί με τα άρθρα τριών συμμαθητών της,ολοκληρώνοντας έτσι τη διερευνητική εργασία του τμήματός της.



Τα Χριστούγεννα δεν είναι ένα “event
 
Για να αναφερθούμε στη γιορτινή διάθεση της εποχής θα πρέπει να θυμηθούμε το γεγονός ορόσημο στη χριστιανική πίστη, τη Γέννηση του Χριστού. Γιορτή που χαίρει ευλάβειας και συγκίνησης εκ μέρους των πιστών, που στην αρχή πρέσβευε διαφορετικές έννοιες και με την πάροδο του χρόνου απέκτησε άλλη σημασία. Πώς μια τόσο ουσιαστική γιορτή έγινε έρμαιο της αμείλικτης εμπορευματοποίησης;

Η ουσία των Χριστουγέννων είναι να κατακλυστούμε από συναισθήματα αγάπης, αλληλεγγύης, οικογενειακής θαλπωρής. Δηλαδή, να μοιραστούμε, να δωρίσουμε, να προσφέρουμε, να ανακαλέσουμε τις ηθικές αξίες τα ιδανικά και να νοιαστούμε για τον συνάνθρωπό μας. Δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε αυτή τη γιορτή σαν ένα φαντασμαγορικό “event” που εξυπηρετεί τους σκοπούς της παγκοσμιοποίησης και της υπερκαταναλωτικής σύγχρονης κοινωνίας μας, που λησμονεί τις παραδόσεις της πατρίδας μας. Δεν πρόκειται για μια γιορτή ανούσια και διαφανή. Θα πρέπει λοιπόν να ψάξουμε βαθιά στη συνείδησή μας, το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων.

Παπαγεωργοπούλου Μαριάννα,
5ο Λύκειο Τρικάλων.