5 Αυγούστου 2013

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ 2013 - ΡΟΒΙΕΣ Β.ΕΥΒΟΙΑ

Παρά τις ολοένα και δυσκολότερες οικονομικά συνθήκες λόγω της μάστιγας των Μνημονίων και φέτος πραγματοποιήσαμε τις ολιγοήμερες διακοπές μας. Επιλέξαμε έναν κοντινό μεν,εξαιρετικό δε όπως αποδείχτηκε προορισμό, τις Ροβιές στη Β.Εύβοια. Οι Ροβιές είναι ένα πανέμορφο χωριό, ένα από τα ωραιότερα παραθαλάσσια θέρετρα της βόρειας Εύβοιας.



.
 Οι πευκόφυτοι λόφοι που περιβάλλουν το χωριό, σε συνδυασμό με τη καταγάλανη θάλασσα, καθιστούν τις Ροβιές μοναδικό τουριστικό προορισμό για πολλούς παραθεριστές. Στο κέντρο του οικισμού υπάρχει σε καλή κατάσταση  ο παλιός Ενετικός Πύργος , τα κοντινά Μοναστήρια του Οσίου Δαυίδ και της I.M.Χρυσοβαλάντου,
παλαιολιθικοί οικισμοί στις τοποθεσίες "Παλαιοχώρι" και "Κοκορέτσια", οικισμός της πρωτοελλαδικής και μεσοελλαδικής περιόδου στη θέση «Κρεμάσι», κλασικά και ρωμαϊκά απομεινάρια στο Λόφο του Προφήτη Ηλία είναι μερικά ιστορικά – πολιτιστικά αξιοθέατα της περιοχής.



Στους πρόποδες του βουνού Καβαλάρης με υψόμετρο 927 μέτρα, βρίσκεται η μονή του Οσίου Δαβίδ Γέροντος αφιερωμένη στη χάρη της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Η μονή είναι ανδρική. Στο ναό του μοναστηριού φυλάσσονται τα θαυματουργά οστά του οσίου Δαβίδ του Γέροντος, το θυμιατό και το πετραχήλι του Αγίου και άλλα κειμήλια. Τριγύρω απ' τη μονή και έξω του αυλίου χώρου υπάρχουν πολλά εκκλησίδια στη μνήμη διάφορων Αγίων. Σε απόσταση 20 λεπτών με τα πόδια στα νότια της Μονής, υπάρχει το "Ασκητήριο" του Οσίου Δαβίδ, ένα μικρό σπήλαιο σε βράχο, μαζί με το παρεκκλήσιο του Αγίου Χαραλάμπους. Ενδιαφέρον έχει και το υπόγειο εκκλησίδιο των Αγίων Αναργύρων στη νοτιοανατολική πτέρυγα των κελιών ζωγραφισμένο ολόκληρο με θαυμάσιες αγιογραφίες του 17ου αιώνα. Στο "κατακομβικό" αυτό εκκλησάκι, λέγεται πως στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας λειτουργούσε κρυφό σχολειό.
Οι Ροβιές ταυτίζονται με την αρχαία πόλη Οροβιαί, όπου σύμφωνα με τον Στράβωνα, υπήρχε το αρχαίο μαντείο του Σελινουντίου Απόλλωνα. Η αρχαία πόλη των Οροβιών καταστράφηκε από σεισμούς και παλιρροϊκό κύμα που σηκώθηκε από αυτούς. Οι κάτοικοι που γλίτωσαν, έστησαν νέο οικισμό στο βουνό.
Πολύ κοντά είναι η Λίμνη,ένα κοσμοπολίτικο τουριστικό θέρετρο.Εκεί πηγαίναμε τα περισσότερα βράδια για τη νυχτερινή μας έξοδο.







Όμως τίποτα ωραίο δεν κρατάει για πάντα και η ημέρα της επιστροφής έφθασε.Περάσαμε υπέροχα για μια ακόμη χρονιά και με γεμάτες τις μπαταρίες μας,επιστρέφουμε στα Τρίκαλα για το υπόλοιπο του καλοκαιριού.