3 Φεβρουαρίου 2015

ΜΕΤΕΩΡΑ

Η Μονή Ρουσάνου και κάτω ο δρόμος που οδηγεί στο Καστράκι - Καλαμπάκας
Και ποιος δεν γνωρίζει την βραχοπολιτεία των Μετεώρων ;
Λέγεται , ότι είναι η δεύτερη κοιτίδα (εξαιτίας της κατοχής κωδίκων) του Χριστιανισμού στην Ελλάδα μετά την αυτοδιοίκητη (και κατά κάποιο τρόπο , αυτόνομη) Αθωνική Πολιτεία .
Το εντυπωσιακό «πέτρινο δάσος» των Μετεώρων υψώνεται ανάμεσα στα όρη της Πίνδου και των Αντιχασίων. Είναι ο απέναντι γείτονας του Κερκέτειου της αρχαιότητας και του Ασκληπιού , ο Κόζιακας της εποχής μας .
Οι επιβλητικοί πυργόσχημοι βράχοι εκτείνονται σε μια ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους περιοχή περίπου πέντε τετραγωνικών χιλιομέτρων όπου στην κορυφή τους χτίστηκαν πολλά Μοναστήρια μερικά (γύρω στα 7 με 8) διασώζονται μέχρι σήμερα .
Ένα από αυτά και η Μονή της Αγίας Βαρβάρας που είναι κτισμένη πάνω στο λίθο/βράχο Ρουσάνου (και για αυτό «Μονή Ρουσάνου») που την συναντάμε αμέσως μετά την Μονή του Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά και πάνω από τον ασφαλτωμένο δρόμο που οδηγεί με τον αριστερό κλάδο (κατά την ανάβαση) προς την Μονή Βαρλάαμ και την μεγάλη μονή του Σωτήρος που την λέμε και Μεγάλο Μετέωρο και κατά τον δεξιό κλάδο προς την Μονή της Αγίας Τριάδας και την Μονή του Αγίου Στεφάνου .
Ίσως το όνομά της να το οφείλει στο βράχο που από την δυτική πλευρά του είναι ξανθοκόκκινος , κοκκινωπός και στα Λατινικά , Roussus = Ρούσος = Ρουσάνος .
Η διαδικτυακή σελίδα της Μονής , εδώ : http://www.roussanou.gr/
(Εικόνες και εντυπώσεις από μια πεζοπορική βόλτα στη Μετεωρίτικη Λιθοπολιτεία την Κυριακή 18/1/2015)