20 Οκτωβρίου 2019

Πώς είναι η ζωή και η καθημερινότητα των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα;
Αλήθεια από ποια οπτική βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε, τους συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα;Ποιες σκέψεις μας έρχονται στο μυαλό όταν τους συναντάμε ;
Ποια είναι η αντιμετώπιση αυτών των ανθρώπων από τα παιδιά;

Η Γεωργία και η Κατερίνα που έγραψαν το σενάριο για το βίντεο-ντοκιμαντέρ, που δημιούργησαν μαζί με ομάδα εθελοντών, μας δίνουν τις απαντήσεις τους και μας προτρέπουν να το παρακολουθήσουμε.
«Γράφοντας αυτό το σενάριο, θέλαμε να δείξουμε ότι είναι ωραίο να μπορείς να βλέπεις πέρα από τα προφανή εμπόδια ανθρώπων με κάποιο είδος αναπηρίας. Να μπούμε στον κόσμο τους, που δεν διαφέρει σε τίποτα από αυτόν των υπολοίπων, μέσα από την αθώα, παιδική ματιά.
Να δείξουμε πως όλοι μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες, προβλήματα, χαρές, όνειρα και σχέδια για το μέλλον. Να γίνει κατανοητό πως τα σωματικά προβλήματα είναι εμπόδια για τους ανθρώπους που τα «κουβαλούν», αλλά όχι για τα σχέδια τους για τη ζωή. Οι ίδιοι έχουν μάθει να ζουν με αυτά, αλλά το ουσιαστικό πρόβλημα είμαστε εμείς οι υπόλοιποι.

Γιατί είτε ηθελημένα, είτε όχι, τους απομονώνουμε από τη ζωή μας είτε από φόβο, είτε από άγνοια, είτε επειδή δεν ξέρουμε διαφορετικά. Έτσι ανατροφοδοτούμε μια κοινωνική πληγή από τους γονείς μας, από τους εαυτούς μας και καταλήγουμε και στα παιδιά μας. Αυτό το τελευταίο ελπίζουμε να αλλάξει -έστω στην σκέψη- όσων δουν την ταινία.
Επίσης, ελπίζουμε ότι η ταινία θα δώσει και σε όλους εμάς το ερέθισμα να μην αναβάλλουμε μικρές χαρές που μπορούμε να απολαύσουμε σήμερα, για «αύριο». Καθώς ο δρόμος του αύριο οδηγεί στη Πόλη του ποτέ και Η Ζωή Δεν Περιμένει…..»
Γεωργία Ματράκα
Κατερίνα Πέκκα