6 Νοεμβρίου 2014

Βότανα,τα καλύτερα φάρμακα.ΤΟ ΣΑΛΕΠΙ

Το Σαλέπι είναι ένα ρόφημα θερμαντικό, (εξαιτίας και των μπαχαρικών που περιέχει), προληπτικό του κρυολογήματος και της γρίπης, φτιάχνει το κρυωμένο στομάχι. Καταπραΰνει τα νεύρα, διώχνει το άγχος και την κούραση, χαρίζοντας ευεξία και εγρήγορση ταυτόχρονα. Είναι πλούσιο σε άμυλο και πολύτιμα μεταλλικά άλατα: φώσφορο και ασβέστιο. Γι’ αυτό τονώνει όλο το σώμα, «από τα νύχια ως την κορυφή». Βοηθά εξασθενισμένους από αρρώστιες οργανισμούς να ανακάμψουν και να αναρρώσουν γρηγορότερα. Περιέχει μια κολλώδη ουσία, την βασσαρίνη, που όταν βράσει με νερό, δίνει αυτό το άριστο μαλακτικό κατά του βήχα και όλων των παθήσεων του θώρακα, αλλά και του στομάχου και των εντέρων.

Φωτογραφία του χρήστη Αντώνης Παπαγεωργόπουλος.

Το σαλέπι έχει μία γεύση γλυκιά. Είναι ένα ρόφημα ζεστό, θερμικό, συνδέεται περισσότερο με τους πνεύμονες, το πεπτικό, τα γεννητικά όργανα (λόγω του σχήματος της ρίζας) και των νεφρών. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που πωλείται κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όπου έχει κρύο και πίνοντάς το ζεσταίνεται το σώμα.
Οι παλιότεροι το ξέρουν και ως σερνικοβότανο.
Στην αρχή το κομματιάζετε με σφυρί,κατόπιν στο χαβάνι το κάνετε τρίμματα με το γουδοχέρι.Δοκιμασμένο και αποτελεσματικό!