9 Νοεμβρίου 2014

NISSAN SUNNY SGX1.6 12v (N13 Vintage)

Η Νissan Motors είναι μία Ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία, που παλαιότερα παρήγαγε αυτοκίνητα με την επωνυμία Datsun και είναι μία από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες παγκοσμίως.To 1928 o Yoshisuke Aikawa ίδρυσε την εταιρία Nihon Sangyo. Το όνομα Nissan προήλθε από το Nihon(ή Nippon)Sangyo. Εκείνη την εποχή θυγατρικές της εταιρίας ήταν η Hitachi και η Tobata Casting καθώς και άλλες εταιρίες σχετικές με την αυτοκινητοβιομηχανία, χωρίς όμως η Nissan να έχει εμπλακεί η ίδια στην παραγωγή αυτοκινήτων, τουλάχιστον μέχρι το 1933.Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η Nissan βρισκόταν σε κακή κατάσταση όπως και οι περισσότερες επιχειρήσεις της Ιαπωνίας. Το εργοστάσιο στην Yokahama είχε βομβαρδιστεί λίγο πριν το τέλος του πολέμου ενώ η παραγωγή είχε σταματήσει.To εργοστάσιο ξεκίνησε πάλι να παράγει το 1946 περιορισμένο όμως στην παραγωγή μόνο φορτηγών αυτοκινήτων, όμοιων με αυτά που κατασκεύαζε πριν τον πόλεμο,παρότι η απαγόρευση δεν ίσχυε πλέον και η Nissan είχε ένα λειτουργικό εργοστάσιο τα οικονομικά της εταιρίας δεν ήταν σε καλή κατάσταση επιτρέποντας της να κατασκευάζει αυτοκίνητα σε μαζική παραγωγή αλλά παλαιάς τεχνολογίας δηλαδή όμοια με αυτά που κατασκεύαζε πριν τον πόλεμο χωρίς να έχει την δυνατότητα εξέλιξης και δημιουργίας νέων μοντέλων. Μπορεί τα αυτοκίνητα που κατασκεύαζε η Nissan να ήταν ανθεκτικά και καλής ποιότητας. Τον Οκτώβριο του 1973 η πρώτη πετρελαϊκή κρίση ώθησε τους καταναλωτές να στραφούν σε πιο μικρά και οικονομικά αυτοκίνητα. Τότε η Nissan έκανε κάτι το οποίο αργότερα αποδείχτηκε σωστή απόφαση, δηλαδή να δώσει ένα πιο σπορ χαρακτήρα στα μικρά και οικονομικά αυτοκίνητα της.

Η μονάδα παραγωγής στην Ελλάδα

Στην δεκαετία του 1970 ιδρύθηκε στο Βόλο η Teokar/Teocar (Θεοχαράκης και Nissan Car) που κατασκεύαζε αυτοκίνητα Nissan.Το 1980, το πρώτο αυτοκίνητο είχε βγει απ’ την γραμμή παραγωγής και ακολούθησαν 170.000 ακόμα Ι.Χ και επαγγελματικά. Tο εργοστάσιο αυτοκινήτων έκλεισε τον Mάιο του 1995 ενώ δίπλα στο εργοστάσιο είχε φτιαχτεί μια ακόμη μονάδα, που κατασκεύαζε καθίσματα και μεταλλικά μέρη αυτοκινήτων.
Ένα από αυτά τα αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν στο Βόλο αγόρασα το 1990 από την αντιπροσωπία της NISSAN στα Τρίκαλα και κόστισε περίπου 5.200.000δραχμές.Το αυτοκίνητο για την εποχή του ήταν πολυτελέστατο με ηλεκτρικά παράθυρα και aircondition. Σήμερα έχει στο κοντέρ του περίπου 300.000χμ και λειτουργεί άψογα,χωρίς προβλήματα ηλεκτρικά και μηχανολογικά.