4 Φεβρουαρίου 2016

33ο Δ.Σ.ΤΡΙΚΑΛΩΝ "ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ"

 ΤΑΞΗ Β1 (2015-16)
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΑΣ
Με αφορμή την διδακτική ενότητα του Βιβλίου της Γλώσσας «Μες στο Μουσείο» και το σχετικό κείμενο που αφορά τη Λαογραφία, αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε στην Τάξη μας μια μικρή Λαογραφική Έκθεση με αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι παλαιότεροι στην καθημερινή τους ζωή.Αντικείμενα που κάποτε ήταν απαραίτητα σε κάθε σπιτικό για τις ανάγκες κάθε οικογένειας, τα οικιακά σκεύη και γενικότερα τα αντικείμενα καθημερινής  χρήσης. Η ιδέα μας έλαβε σάρκα και οστά με τη συγκέντρωση και την έκθεση του πολύτιμου λαογραφικού υλικού, το οποίο προέρχεται κυρίως από τα ίδια τα παιδιά και ήταν ως τώρα καλά κρυμμένο σε μπαούλα και διάφορα σεντούκια. Ο στόχος μας ήταν να αναδείξουμε και να διαφυλάξουμε οτιδήποτε έχει σχέση με την παραδοσιακή ζωή και τον λαϊκό πολιτισμό. Ένα ταξίδι στο καθημερινό τρόπο ζωής του προηγουμένου αιώνα, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν, διαφυλάττοντας  την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου μας και των εικόνων που έχουν χαθεί.
Τον πυρήνα του εκθεσιακού υλικού αποτέλεσαν εργόχειρα καθώς και εργαλεία που βοηθούσαν στη καθημερινή ζωή του χωριού. Από τη συλλογή δεν απουσίασαν  και άλλα αντικείμενα, αρκετά εξ’αυτών σπάνια, από όλες τις φάσεις της ζωής του χωριού, αντικείμενα που χαρακτηρίζουν την αγροτική ζωή στη λειτουργικής της μορφή.
Εντύπωση στους μαθητές των άλλων τάξεων που επισκέφθηκαν την τάξη μας,για να δουν την Λαογραφική μας Έκθεση έκαναν: το μαγκάλι,το σίδερο,διάφορα σκεύη μαγειρικής, χαβάνι,λαμπογυάλα,γκαζόλαμπα,παλάντζα,κουδούνια,ρολόγι τσέπης με αλυσίδα,ταγάρια,νυφική ποδιά κλπ.  
Έτσι συμβάλαμε  στη μάθηση και στη διαφύλαξη των πολιτιστικών δεδομένων. Η πολιτιστική κληρονομιά, όταν μεταβιβάζεται έγκαιρα, δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να αφομοιώσουν τις αξίες που απορρέουν από αυτή. "Η παράδοση μαθαίνεται" έγραφε εξάλλου η μεγάλη λαογράφος Άλκη Κυριακίδου-Νέστορος. Τα παραδοσιακά οικιακά σκεύη καθημερινής χρήσης, τα εργαλεία διαφόρων επαγγελμάτων και τα ενθύμια κοινωνικής ζωής είναι ικανά ακόμη  να συγκινήσουν και να θυμίσουν στους μεγαλύτερους αλλοτινές εποχές και επαρκή για να παρουσιάσουν στις νεότερες γενιές τον τρόπο ζωής των προγόνων μας.
Ο Δάσκαλος της Β1 Τάξης  Παπαγεωργόπουλος Αντώνης