15 Σεπτεμβρίου 2008

Οι Πρώτες Ελληνικές Αποικίες
Η κάθοδος των Δωριέων ανάγκασε πολλούς παλιούς κατοίκους του ελλαδικού χώρου να μεταναστεύσουν σε αναζήτηση καλύτερης τύχης. Μετακινούνταν σε μεγάλες ομάδες, χωρίς να προετοιμαστούν και να οργανωθούν συστηματικά με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να μην γνωρίζουν που τελικά θα εγκατασταθούν. Φρόντιζαν όμως στις νέες τους εγκαταστάσεις να διατηρούν την ενότητά τους. Συγκεκριμένα:
Οι Αιολείς ξεκίνησαν από τη Βοιωτία και έφτασαν στη Λέσβο και την απέναντι παραλία της Μικράς Ασίας, η οποία ονομάστηκε Αιολίδα.
Οι Ίωνες ξεκίνησαν από τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο και πέρασαν στις Κυκλάδες, τη Χίο και τη Σάμο κι από κει έφτασαν στα μικρασιατικά παράλια, στην περιοχή που ονομάστηκε Ιωνία.
Οι Δωριείς μετανάστευσαν από την Πελοπόννησο κι εγκαταστάθηκαν σε μερικά νησιά των Κυκλάδων, στην Κρήτη, στη Ρόδο και στα νότια παράλια της Μ. Ασίας.
Οι μεταναστεύσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να ιδρυθούν πολλά μικρά ελληνικά κράτη στα νησιά του Αιγαίου. Μερικά από αυτά, όπως η Μίλητος και η Σμύρνη, αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα κι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις του ελληνισμού.