7 Οκτωβρίου 2010

Τυραννίδα, ένα από τα πολιτεύματα στα αρχαϊκά χρόνια

Τον 7ο και τον 6ο αιώνα π.Χ. σε πολλές ελληνικές πόλεις-κράτη η πολιτική εξουσία πέρασε, άλλοτε για λίγο και άλλοτε για περισσότερο, στα χέρια ενός μόνο ανθρώπου, του τυράννου. Το πολίτευμα που τότε καθιερωνόταν το ονόμαζαν τυραννίδα ή τυραννία.
Η λέξη τύραννος στα αρχαία χρόνια έχει πολλές διαφορετικές σημασίες. Θα μπορούσαμε όμως γενικά να πούμε ότι τύραννος είναι αυτός που παίρνει αυθαίρετα την εξουσία.
Οι τύραννοι, για να έχουν όλη την εξουσία, σκότωναν πολλούς από τους αντιπάλους τους αριστοκράτες και μοίραζαν τις περιουσίες τους σ’ αυτούς που τους υποστήριξαν. Υπόσχονταν ότι θα φρόντιζαν για τα συμφέροντα του δήμου, δηλαδή για τους γεωργούς, τους εμπόρους και τους τεχνίτες. 
Γίνονταν ακόμη αγαπητοί στο δήμο, επειδή ούτε πρόστιμα έβαζαν ούτε φυλάκιζαν ούτε υποδούλωναν όσους είχαν χρέη. Επίσης βοηθούσαν και την οικονομία των πόλεων-κρατών ενισχύοντας το εμπόριο και ιδρύοντας αποικίες. Με τα έσοδα από τους φόρους και την περιουσία των αντιπάλων τους έκαναν σημαντικά δημόσια έργα. Πολύ γνωστοί τύραννοι ήταν ο Πολυκράτης στη Σάμο, ο Περίανδρος στην Κόρινθο και ο Πεισίστρατος στην Αθήνα.