10 Οκτωβρίου 2010

ΜΑΛΑΙΣΙΑ, ΟΙ ΔΙΔΥΜΟΙ ΠΥΡΓΟΙ ΤΗΣ PETRONAS

Petronas Twin Towers ένα ζευγάρι ουρανοξύστες στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, Κουάλα Λουμπούρ  . Με ύψος των 452 μ. είναι ο 5ος μεγαλύτερος ουρανοξύστης στον κόσμο. Και οι δύο πύργοι  συνδέονται με Petronas Twin Towers γέφυρα που ονομάζεται Skybridge. Η γέφυρα ενώνει τους δύο πύργους σε ύψος 170 μ., μεταξύ του 41ου και 42ου ορόφου.
Σχεδιασμένοι από τον Cesar Pelli & Associates, το κτίριο συνδιάζει καινοτόμα τεχνολογία και Ισλαμικό συμβολισμό, αποτελώντας μία παρέκλιση από τα διεθνώς εμπνευσμένα ψηλά κτίρια της πρωτεύουσας της Μαλαισίας. Επίσης σημαντικό είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια το ψηλότερο κτίριο του κόσμου δεν βρίσκεται στις Η.Π.Α. Τέτοια κτίρια ήταν το Empire State Building, το World Trade Center και πιο πρόσφατα το Sears Tower στο Chicago.Οι διάσημοι Πύργοι Πετρόνας στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας όμως έχουν πλέον χάσει τον τίτλο του υψηλότερου κτιρίου στον κόσμο· τα «σκήπτρα» κρατά  η Ταϊβάν και ο ουρανοξύστης Ταϊπέι 101 που έχει ύψος 508 (!) μέτρων και... μόλις 91 ορόφους.

Η σημαντικότητα των πύργων Petronas, δεν αφορά μόνο το εκπληκτικό ύψος τους. Είναι ένα μεγάλο έργο, προϋπολογισμού 2 δις $ για την εξέλιξη και ανάπτυξη της Μαλαισιανής πρωτεύουσας, περιλαμβάνοντας ένα πάρκο 20 εκταρίων και κτόρια με χώρους γραφείου, εμπορίου, διαμερισμάτων, ένα τζαμί και άλλες κατασκευές για τις οποίες η Μαλαισιανή κυβέρνηση ελπίζει ότι θα αποτελέσουν τον πυρήνα στην εξέλιξη της χώρας για την πλήρη βιομηχανοποίηση της μέχρι το 2020. Η κατασκευή των πύργων Petronas χρηματοδοτήθηκε από την διεθνή εταιρεία πετρελαίου (από την οποία πήραν και το ονομά τους) και την κυβέρνηση, η κατασκευή βοήθησε επίσης και στην προώθηση της τεχνολογίας, με ομάδες από διεθνής μηχανικούς και γενικούς κατασκευαστές οι οποίοι συνεργάστηκαν στενά με τους Μαλαισιανούς συναδέλφους τους.


«Ανταποκριθήκαμε στην πιο δύσκολη πρόκληση που έμοιαζε σχεδόν αδύνατο να υλοποιηθεί» ήταν η δήλωση του δημάρχου της Ταϊπέι προς τους μηχανικούς του κτιρίου κατά την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής του με την τοποθέτηση μίας μικρής πυραμίδας στην οροφή.
Ο ουρανοξύστης Ταϊπέι 101 -που βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας της Ταϊβάν- είναι κατά 50 μέτρα υψηλότερος από τους Πύργους Πετρόνας στη Μαλαισία.
Όμως, το κτίριο Ταϊπέι 101 δεν αναμένεται να διατηρήσει τον τίτλο του υψηλότερου ουρανοξύστη στον κόσμο για πολύ. Και αυτό διότι το υπό κατασκευή Παγκόσμιο Οικονομικό Κέντρο της Σανγκάης αναμένεται να είναι ακόμη ψηλότερο όταν ολοκληρωθεί το 2007.