5 Οκτωβρίου 2010

Ταξίδι στα μαθητικά...θρανία
Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου θα παραμείνει ανοιχτή η έκθεση

Την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι στον χρόνο και συγκεκριμένα, στον χρόνο της μάθησης παλαιοτέρων εποχών έχουν οι Τρικαλινοί που κάποτε, πέρασαν από τα μαθητικά θρανία, καθώς, φιλοξενείται στο Κουρσούμ Τζαμί, μια σπάνια έκθεση με 400 συλλεκτικά σχολικά βιβλία της περιόδου 1884 – 1984.
Τα εγκαίνια έγιναν χθες το βράδυ, παρουσία τοπικών φορέων, σχολικών συμβούλων, εκπαιδευτικών και πολιτών που θέλησαν να έρθουν ξανά σε επαφή με τα μαθητικά τους βιβλία. Για τα 100 χρόνια σχολικό βιβλίο μίλησε, στη συνέχεια ο πρόεδρος του Φ.Ι.ΛΟ.Σ., κ. Θεόδωρος Νημάς. Να σημειωθεί ότι την έκθεση συνδιοργάνωσαν ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ. Τρικάλων, ο ΠΟΔΤ, οι σχολικοί σύμβουλοι της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας. Ενώ, η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας.
Καταλήγοντας να υπογραμμιστεί πως τα σπάνια βιβλία που εκτίθενται προέρχονται από το Εθνικό Μουσείο Εκπαίδευσης Βέροιας, καθώς και από ιδιωτικές συλλογές των κκ. Ευαγγελίας Κανταρτζή (Θεσσαλονίκη), Χρυσάνθης Κουμπάρου – Χανιώτη (Πειραιάς), Μαρίας Μποντίλα (Θεσσαλονίκη), Νίκου Χελιδώνη (Τρίκαλα), Θεοδώρου Νημά (Τρίκαλα) και προσφορές μελών και φίλων του Φιλολογικού Ιστορικού Λογοτεχνικού Συνδέσμου Τρικάλων (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.). Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 31 Οκτωβρίου και λειτουργεί από 10 το πρωί με 1 το μεσημέρι και το απόγευμα από τις 6 έως τις 8 το βράδυ, ενώ κατά τη διάρκειά της θα γίνουν ομιλίες για τα σχολικά βιβλία.