6 Δεκεμβρίου 2010

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ WEB ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 
 Τα PandaLabs, τα anti-malware εργαστήρια της Panda Security,  δίνοντας συμβουλές στα παιδιά για το πώς να χρησιμοποιούν το Internet με υπευθυνότητα, εξασφαλίζοντας ότι... απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα του Web όσο το δυνατόν πιο ακίνδυνα. Αυτή η πρωτοβουλία της Panda Security έχει στόχο να ενθαρρύνει την υπεύθυνη και ασφαλή χρήση του Internet μεταξύ των νέων ανθρώπων και είναι μέρος της καμπάνιας της εταιρείας
«Kids on the Web» (www.kidsontheweb.com).
Με αυτό το στόχο, τα PandaLabs προσφέρουν αυτό τον απλό και πρακτικό οδηγό στα παιδιά:
1. Μην κάνετε κλικ σε ύποπτα links. Όταν χρησιμοποιείτε ένα instant messaging πρόγραμμα (όπως o MSN Messenger ή οποιαδήποτε άλλη chat εφαρμογή) ή λαμβάνετε ένα e-mail, ποτέ μην κάνετε απευθείας click σε οποιοδήποτε από τα links. Αν το μήνυμα αποστέλλεται κατευθείαν από κάποιον που γνωρίζετε, τότε πληκτρολογήστε τη διεύθυνση στον browser. Αν δεν γνωρίζετε τον αποστολέα το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το αγνοήσετε. 
2. Είναι πολύ επικίνδυνο να κατεβάζετε ή να τρέχετε αρχεία από άγνωστες πηγές. Χωρίς αμφιβολία λαμβάνετε συχνά instant messages που σας προσκαλούν να κατεβάσετε μια φωτογραφία, ένα τραγούδι ή ένα video. Μερικές φορές, αυτές οι «προσκλήσεις», μπορεί να μην στέλνονται από τα άτομα που αναφέρονται ως αποστολείς, αλλά από ένα κακόβουλο πρόγραμμα που έχει μολύνει τον υπολογιστή τους και το οποίο προσπαθεί να διαδοθεί και σε άλλους χρήστες. Για κάθε ενδεχόμενο, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ρωτήσετε τους φίλους σας αν πραγματικά σας έχουν στείλει κάτι. Αν δεν σας έχουν στείλει, ενημερώστε τους ότι έχει μολυνθεί ο υπολογιστής τους ώστε να διαγράψουν το αρχείο και να ενημερώσουν και τις άλλες επαφές τους.
3. Μην μιλάτε σε αγνώστους. Στα chat rooms, τα κοινωνικά δίκτυα και το instant messaging, δεν μπορείτε ποτέ να είστε απολύτως σίγουροι σε ποιους μιλάτε, αφού δεν μπορείτε να τους δείτε. Ιδιαίτερα στις διαδικτυακές κοινότητες, όπου οι άνθρωποι δεν έχουν ποτέ συναντηθεί στην πραγματική ζωή. Ποτέ μην γίνεστε φίλοι με αγνώστους και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δέχεστε να τους συναντήσετε στην πραγματική ζωή.
4. Μην στέλνετε εμπιστευτικές ή προσωπικές πληροφορίες μέσω Internet. Ποτέ μην στέλνετε προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο, κλπ.) μέσω email ή instant messaging και μην δημοσιοποιείτε ποτέ τέτοιου είδους πληροφορίες στα blogs και στα forums. Πρέπει επίσης να προσέχετε, όταν δημιουργείτε ή ενημερώνετε τα προφίλ σας στο Facebook ή το Myspace. Ποτέ δεν πρέπει να περιλαμβάνετε πληροφορίες όπως την ηλικία σας και τη διεύθυνση κατοικίας. Σας συμβουλεύουμε επίσης να μην χρησιμοποιείτε το πραγματικό σας όνομα, χρησιμοποιείτε ένα ψευδώνυμο ή ένα υποκοριστικό του ονόματός σας.
5. Όταν έχετε την παραμικρή υποψία, προσέχετε. Αν ένα πρόγραμμα το οποίο δεν θυμάστε να έχετε εγκαταστήσει αρχίζει να εμφανίζει ψευδείς μολύνσεις ή σας προσκαλεί μέσω pop-ups να αγοράσετε κάποιο προϊόν, να είστε προσεκτικοί. Είναι πιθανό κάποιος τύπος malware να έχει εγκατασταθεί στον υπολογιστή σας.
6. Μην χρησιμοποιείτε το Web μόνοι σας. Αν θέλετε να ψάξετε κάτι στο Internet, είναι προτιμότερο να συμβουλευτείτε κάποιον ενήλικο ώστε να σας βοηθήσει που να αναζητήσετε αυτό που ψάχνετε. Είναι πολύ ασφαλέστερο να επισκέπτεστε αξιόπιστα και επίσημα web sites παρά άγνωστες ιστοσελίδες.
7. Μιλήστε στους γονείς σας ή τους δασκάλους σας. Αν έχετε απορίες για οποιοδήποτε από τα παραπάνω, αν αντιληφθείτε κάτι ύποπτο ή λαμβάνετε προσβλητικά ή επικίνδυνα emails, μιλήστε στους γονείς σας ή τους δασκάλους σας. Θα είναι σε θέση να σας συμβουλεύσουν σωστά ώστε να μην κινδυνεύετε από κακόβουλες ενέργειες.
«Οι νέες τεχνολογίες γίνονται διαθέσιμες στα σπίτια με ραγδαίους ρυθμούς; τα νέα παιδιά έχουν τώρα πρόσβαση στο Internet και το «ψηφιακό κενό» μεταξύ των γονέων και των παιδιών, εκθέτει πολλούς νέους στους κινδύνους του», εξηγεί ο Luis Corrons, Τεχνικός Διευθυντής των PandaLabs. «Πρέπει να σιγουρευτούμε ότι τα παιδιά μας μπορούν πραγματικά να απολαμβάνουν το Web με έναν υγιή τρόπο. Πάντα συμβουλεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος να επιτύχουμε το παραπάνω είναι να χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά μας, έτσι ώστε να μην είναι απαραίτητο να τα ελέγχουμε συνεχώς ενώ αναζητούν πληροφορίες στο Internet ή βρίσκονται μέσα σε κοινωνικά και παρόμοια σε αυτά δίκτυα».
Πηγή: telecomnews.gr