27 Απριλίου 2011

Ήθη και έθιμα που συνεχίζονται


«Πασχαλόγιορτα» στην Καλαμπάκα και την ευρύτερη περιοχή
Ο λαός έχει δώσει την ονομασία «Πασχαλόγιορτα» και αφορούν κάποιες εκδηλώσεις λαϊκής έκφρασης που εντάσσονται στον λατρευτικό κύκλο του Πάσχα.
Ένα τέτοιο ακριβώς έθιμο είναι και αυτό που πραγματοποιείται στην Καλαμπάκα την δεύτερη και Τρίτη μέρα του Πάσχα στην περιοχή «Πουλιάνα» μπροστά ακριβώς όπου σήμερα το εξωκκλήσι του Αγίου Δημητρίου.
Εκεί λοιπόν, οι Καλαμπακιώτες «πιάνουν» τρανό χορό, όπως τον αποκαλούσαν, ξεχωριστά οι άντρες, ξεχωριστά οι γυναίκες αλλά επί του ιδίου κύκλου, τραγουδώντας τα πασχαλοτράγουδα.
Ο αείμνηστος Στέφανος Θανασούλας να πως περιγράφει στο βιβλίο του «Λαογραφικά Καλαμπάκας» το έθιμο: «…Το απόγευμα (τη δεύτερη μέρα του Πάσχα – Ασπροδευτέρα ή Ναι Δευτέρα, όπως την ονομάζει) όλοι πηγαίνουν στην Πουλιάνα, όπου στήνεται χορός με τραγούδια τοπικά Καλαμπακιώτικα.
Πρώτος σέρνει το χορό ο Δήμαρχος. Ακολουθούν άντρες, παιδιά της παντρειάς κι άλλοι νεαροί.
Στο κατόπι τους πιάνονται γυναίκες, νύφες ασπροντυμένες, κορίτσια για νυφοδιάλεγμα κι άλλα μικρότερα κοντά τους ….».
«…ήρθαν τα Πασχαλόγιορτα, ήρθε η Μεγάλη Πέμπτη.
Ήρθε κι η Λαμπροκκυριακή με το Χριστός Ανέστη.
Στολίζουν μάνες τα παιδιά κι οι αδερφές τ΄ αδέρφια.
Μάνα το γιόκα στόλιζε, γιο και θυγατέρα.
Το γιο βάζει στα κόκκινα, τη θυγατέρα ατ’ άσπρα.
Κι΄ αυτή στα καταγάλαζα σα γριά γυναίκα που ‘ταν…».

«… Και τελειώνει το πανηγύρι αυτό εκεί, όταν σημάνει εσπερινό η καμπάνα της εκκλησίας…», καταλήγει ο αείμνηστος Στέφανος Θανασούλας.
Ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλα σχεδόν τα χωριά της περιοχής Καλαμπάκας με διάφορες παραλλαγές βέβαια όπως στον Κορυδαλλό όπου οι άνδρες μετά Το σχόλασμα της εκκλησίας παίζουν τα γνωστά παιδικά παιγνίδια, χορεύουν και τραγουδούν.

πηγή:Η ΕΡΕΥΝΑ 27 Απριλίου 2011, αρ. φύλλου 15780, σελίδα 13