Διοργανώθηκε και φέτος το έθιμο με το κρέμασμα των μαντηλιών στον Αη-Γιώργη Μαντηλά στο Καστράκι Καλαμπάκας
Συνεχίστηκε και φέτος στο Καστράκι, και μάλιστα με μεγάλη συμμετοχή κόσμου, το μοναδικό έθιμο του κρεμάσματος των μαντηλιών στο γνωστό μονύδριο του Αγίου Γεωργίου - Μανδηλά που βρίσκεται στο κοίλωμα του βράχου της Δούπιανης καθώς υψώνεται επιβλητικός πάνω απ’ τον οικισμό Καστρακίου.
Συγκεκριμένα κατά την διάρκεια της θείας λειτουργίας που τελέστηκε στο φερώνυμο εξωκκλήσι, που βρίσκεται στα ριζά του βράχου, νέοι του χωριού αλλά και άλλοι, με βαθιά πίστη που το λένε τα κότσια τους, ζωσμένοι με τα μαντήλια των προσκυνητών - τάματα στο Άγιο, ανέβηκαν στον βράχο χρησιμοποιώντας σχοινιά (τριχιές) κάτι πάρα πολύ ριψοκίνδυνο φυσικά.
Φτάνοντας στο κοίλωμα, όπου το μονύδριο του Αγίου Γεωργίου, κρεμάσανε τα μαντήλια και στο κατέβασμα πήραν μαζί τους τα περσινά τα οποία και μοίρασαν στους προσκυνητές ως φυλακτά του Αι Γιώργη.
Να επισημάνουμε πως και φέτος οι τολμηροί νέοι Καστρακινοί που ανέβηκαν στον βράχο ήταν αρκετοί κάτι που δείχνει πως το έθιμο έχει ένθερμους υποστηρικτές που το υπεραμύνονται εγγυώμενοι την συνέχειά του στο χρόνο.
Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας στον αύλειο χώρο πραγματοποιήθηκε ο γνωστός χορός με όλα τα γνωστά πασχαλοτράγουδα.
Ο μύθος για το έθιμο
Τώρα, ένας απ’ τους μύθους που συνοδεύει το έθιμο ανάγεται στην εποχή του Οθωμανικού ζυγού και σχετίζεται με κάποιον τοπικό Τούρκο αξιωματούχο ο οποίος θέλησε να κόψει ξύλα απ’ το δασύλλιο του Αι Γιώργη.
Καθώς ξεκίνησε να κόβει το πρώτο δένδρο πληγώθηκε στο πόδι με το τσεκούρι και η τουρκάλα σύζυγός του το έδεσε με τη μαντήλα προσευχόμενη στον Άγιο παρακαλώντας να κάνει καλά τον άντρα της κάτι που έγινε και ελήφθη από την σύζυγο του τούρκου αξιωματούχο ως θαύμα και η οποία ως ένδειξη ευγνωμοσύνης χάρισε στον Άγιο τον φερετζέ της.
Βέβαια υπάρχουν πολλές παραλλαγές της επικράτησης του εθίματος.
Έκτοτε η ενέργεια αυτή έγινε συνήθεια και οι Καστρακινοί αλλά και οι επισκέπτες - προσκυνητές κρεμάνε μαντήλια στον Άγιο Γεώργιο τα οποία ανεβάζουν οι νέοι του χωριού επειδή η ανάβαση στον βράχο είναι δύσκολη.
Λίγα λόγια για το μονύδριο
Σύμφωνα με στοιχεία το μονύδριο του Αγίου Γεωργίου, σημερινού μανδηλά, ασκήτευσε ο γέροντας του οσίου Αθανσίου του Μετεωρίτη ιερομόναχος Γρηγόριος στυλίτης με την συνοδεία του γύρω στα 1334 σύμφωνα με διασωζόμενο έγγραφο του επισκόπου ΣΤΑΓΩΝ Ξενοφώντος.
Όπως μας πληροφορεί στον Α΄ τόμο του βιβλίου της με τίτλο «Ιερά ασκητήρια » η Μοναχή Θεοτέκνη της Ιεράς Μονής Αγίου Στεφάνου Μετεώρων, σημαντικότατα στοιχεία για το μονύδριο του Αγίου Γεωργίου δίνει το υπ’ αριθμ. 29 έγγραφο του Μεγάλου Μετεώρου.
Μνεία επίσης κάνει και ξένος περιηγητής Leon Heuzey που πέρασε από την περιοχή, ο λόγιος μοναχός Ζωσιμάς Εσφιγμενίτης το 1888 και άλλοι.
Πηγή:Η ΕΡΕΥΝΑ 27 Απριλίου 2011, αρ. φύλλου 15780, σελίδα 20