7 Αυγούστου 2011

 66 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΣΤΗ ΦΟΥΚΟΣΙΜΑ
Πριν 66 χρόνια, το πλήρωμα του βομβαρδιστικού Β-52, φωτογραφίζεται λίγο πριν την αποστολή στην Χιροσίμα. Στο μέσον, ο κυβερνήτης Paul Tibbets, που βάφτισε το αεροπλάνο, δίνοντάς του το όνομα της μητέρας του : Enola Gay.
Η βόμβα «Little Boy», που αφάνισε την ζωή από την Χιροσίμα, είχε μήκος 3 μέτρα, βάρος 4 τόννους
και είχε ισχύ αντίστοιχη προς 20.000 τόννους TNT.

Ένα ρολόϊ που βρέθηκε στα ερείπια της πόλης, με τους δείκτες του να έχουν σταματήσει στις 8 και 15, το πρωΐ της 6ης Αυγούστου 1945, είναι μια ακόμα μαρτυρία της εκρήξεως της ατομικής βόμβας που σταμάτησε την ζωή και τον χρόνο στην Χιροσίμα.
Ο ταγματάρχης Thomas Ferebee, αριστερά και ο σμηναγός Kermit Beahan, συζητούν σε ένα ξενοδοχείο στην Ουάσιγκτων, στις 6 Φεβρουαρίου 1946. Ο Ferebee έριξε την βόμβα στην Χιροσίμα και ο Beahan στο Ναγκασάκι, τρείς ημέρες αργότερα.
 «Fat Man»,  ονόμασαν την βόμβα που η έκρηξή της, στις 9 Αυγούστου 1945, είχε ως αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο 40.000 ανθρώπων.
Hibakusha, είναι το προσωνύμιο που έδωσαν οι Ιάπωνες στους επιζήσαντες των πυρηνικών εκρήξεων. Ένας από αυτούς δείχνει, σε συνέντευξη τύπου στο Λος Άντζελες, το 1980, τα σημάδια που άφησε στο σώμα του η έκρηξη στο Ναγκασάκι και εξιστορεί με λεπτομέρειες τα σημάδια που άφησε στην ψυχή του, ο πυρηνικός όλεθρος. Αν και το Ιαπωνικό κράτος έχει εξασφαλίσει οικονομικές παροχές στους 200.000 επιζήσαντες και επιζώντες των δύο ατομικών εκρήξεων, οι άνθρωποι αυτοί είναι θύματα κοινωνικών διακρίσεων και απομονωτισμού, επειδή τα πληγωμένα σώματά τους, θυμίζουν στους Ιάπωνες, την ατίμωση και την ήττα.
 66 χρόνια αργότερα οι ιάπωνες ξανάζησαν τον εφιάλτη
πηγή:Le Figaro