ΣΤΗ ΔΡΙΣΤΕΛΛΑ ΡΟΠΩΤΟΥ
Κάθε χρόνο περίπου στο τέλος Αυγούστου, πηγαίνουμε στο Ροπωτό, για να πλύνουμε τα κλινοσκεπάσματα και τα στρωσίδια του σπιτιού. Αυτό γίνεται συνέχεια και θυμάμαι που πηγαίναμε όλοι σχεδόν από τη γειτονιά μας με ό,τι μεταφορικό μέσο είχε ο καθένας. Το Ροπωτό είναι ένα μικρό ημιορεινό χωριό πολύ κοντά στην Πύλη και σε απόσταση 25χμ από τα Τρίκαλα. Σε ένα καταπράσινο τοπίο με πολλά τρεχούμενα νερά από τον Ίταμο,το βουνό της περιοχής, συνδυάσαμε τη βόλτα στην εξοχή και το πλύσιμο των χαλιών από τη χρήση του χειμώνα. Εκεί βρίσκεται και ο νερόμυλος κάτω από τα πλατάνια που είναι αναπαλαιωμένος και λειτουργεί ακόμη με τον παραδοσιακό τρόπο. Η φτερωτή με τη δύναμη του νερού γυρνάει τις μυλόπετρες και αλέθουν το στάρι ή το καλαμπόκι, που πηγαίνουν οι πελάτες για άλεσμα. Ο μυλωνάς εδώ και λίγα χρόνια εκμεταλλεύεται και τη δριστέλλα. Αν θέλει να αλέσει κλείνει το νερό από το αυλάκι και το γυρίζει με ένα ξύλινο φράγμα προς το μύλο. Το τρίξιμο του ξύλου και το κελάρυσμα του νερού ακούγονται παντού, σημάδι πως κάποιοι ήρθαν στο χωριό.Αν θέλει κάποιος να πλύνει στη δριστέλλα, τότε ανοίγει το νερό προς τη φυσούνα, που ρίχνει με ορμή το νερό στον ξύλινο κάδο για να καθαρίσουν, μέσα σε 15 λεπτά, όλα, όσα έχει ρίξει μέσα. Ο κυρ Μήτσος πάντα έτοιμος για ό,τι ζητήσει ο κόσμος που έρχεται μέχρι εδώ, αναλαμβάνει το άλεσμα και το πλύσιμο, λέγοντας ταυτόχρονα ιστορίες από τα παλιά που έζησε ή άκουσε από τους παλιότερους μυλωνάδες. Ο νερόμυλος και η δριστέλλα ανήκουν στο μοναστήρι της Γκούρας, στο Βακούφι μάς απάντησε, όταν τον ρωτήσαμε αν τού ανήκουν.
αρχίζει το πλύσιμο
ο νερόμυλος
άλεθε μύλε, άλεθε!
ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΔΡΙΣΤΕΛΛΑ
Στην ουσία, η δριστέλλα είναι μια κωνική κατασκευή, περίπου 3 μέτρων βάθους, τοποθετημένη στο έδαφος . Εκεί τοποθετούνται τα ρούχα προς πλύση. Η πλύση γίνεται με την είσοδο του νερού στον κώνο υπό γωνία και πίεση. Η κυκλική κίνηση που δημιουργείται σε συνδυασμό με την ώθηση σε βάθος των ρούχων επιφέρει την πλύση. Η διαδικασία κρατάει περίπου 15 λεπτά. Οι δριστέλλες είναι βιολογικά πλυντήρια, κατασκευασμένα από φυσικά υλικά (συνήθως πεύκο και ρόμπολο). Δεν χρειάζονται ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε απορρυπαντικά και μπορούν να πλύνουν ρούχα και κάθε λογής υφάσματα, ακόμη και χαλιά, κλινοσκεπάσματα και βελέντζες, αποκλειστικά και μόνο με τη δύναμη και την ορμή του νερού.Τον παλιό καιρό δίπλα ήταν και τα μαντάνια για να χτυπούν με τις ξύλινες σφύρες το μαλλιά των προβάτων,που πλένονταν εκεί μετά τον κουρό. Η ποιότητα του μαλλιού είχε σημασία και ο μαντανάρης έπαιζε μεγάλο ρόλο σ' αυτό.
ένα δροσιστικό διάλειμμα δίπλα στην κρήνη
Η παραδοσιακή δριστέλλα ή νεροτριβή, με έναν ευρηματικό μηχανισμό κατασκευάζονταν σε περιοχές με έντονη την παρουσία του νερού. Βέβαια, οι δριστέλλες είναι κάτι παραπάνω από απλά φυσικά πλυντήρια. Σε κάθε περίπτωση, επιστρέφοντας στο σήμερα απολαμβάνει κανείς πολλαπλά οφέλη όταν επισκεφθεί μία δριστέλλα. Μια βόλτα σ' ένα χωριό όπου θα μπορεί κάποιος να απολαύσει τις ομορφιές της φύσης, ένα κρύο αναψυκτικό στο ταβερνάκι ή ένα παραδοσιακό γεύμα δίπλα από τη δριστέλλα, ο νερόμυλος που λειτουργεί αδιάκοπα και η δροσιά του τρεχούμενου νερού, είναι ιδανική εικόνα και η αίσθηση της παράδοσης μοναδική.
τελειώσαμε, όλα πλύθηκαν και φεύγουμε
επιστρέφουμε στο σπίτι
Παπαγεωργόπουλος Αντώνης