4 Απριλίου 2013

TA EΞΩΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ

1/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΑΦΙΟΥ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ


Πραγματοποιήσαμε σήμερα ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της άνοιξης,έναν πολύ ωραίο και διδακτικό περίπατο στην εξοχή γύρω από το χωριό μας,το Ελάφι Καλαμπάκας. Πήραμε την απόφαση να περιηγηθούμε στις πλαγιές και να επισκεφθούμε τα εξωκλήσια του χωριού μας,τον Άγιο Αθανάσιο και την Αγία Παρασκευή.Σκοπός μας να γνωρίσουμε καλύτερα τον τόπο μας και να μάθουμε την Τοπική Ιστορία του χωριού μας.
Λίγη ώρα περπάτημα περίπου ένα δεκάλεπτο και μπροστά μας το ξωκλήσι" Άγιος Αθανάσιος", χορηγία του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”, πετρόχτιστο με πελεκητή πέτρα ,βασιλική μονόκλιτη, Βυζαντινού ρυθμού. Από εκεί φαίνονται τα χωριά Μεγάλη Κερασιά και Ορθοβούνι. Προχωρήσαμε και μετά από μισή ώρα πεζοπορία μέσα στο δασικό δρόμο δίπλα στις βελανιδιές,στις καστανιές,στις οξιές και στις καρυδιές φθάσαμε στην "Αγία Παρασκευή". Είναι χτισμένη το 1954 κι αυτή με τα ίδια αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά. Οι ανεμώνες και τα αγριολούλουδα έστηναν χορό με τον ξανθό Απρίλη.
Στο διάστημα της διαδρομής όμως δεν εγκαταλείψαμε το μάθημα, αφού είχαμε πολλές παραστάσεις, αρχίσαμε με τη Μελέτη Περιβάλλοντος(χλωρίδα και πανίδα),τη Γλώσσα(ποιήματα και το διήγημα του Ζ.Παπαντωνίου "Τα ψηλά βουνά"), τη Γεωγραφία (εξηγώντας γεωγραφικούς όρους και προσανατολισμό),την Ιστορία(αναφερθήκαμε στη βυζαντινή εποχή και σε γεγονότα της Σύγχρονης Ιστορίας με μάχες που έγιναν στην περιοχή κατά την Κατοχή) και  ακόμη  τα Μαθηματικά(φυσικοί αριθμοί,απόσταση,ύψος,γεωμετρικοί όροι), Θρησκευτικά, εμπλέκονταν στη διδακτική διαδικασία. Οι μαθητές ένιωθαν σαν την παρέα παιδιών που διηγείται ο συγγραφέας στα "Ψηλά βουνά", που τελείωσαν το σχολείο και αποφάσισαν να περάσουν μόνα τους τις καλοκαιρινές διακοπές στα ψηλά βουνά της Ευρυτανίας. Όπως εκείνα είχαν μάθει να ζουν και να λειτουργούν σαν ομάδα και να αντιμετωπίζουν τις καθημερινές ανάγκες και δυσκολίες, που σέβονται ο ένας τον άλλο, κι έμαθαν να λύνουν μαζί τα προβλήματά τους. 
Όταν επιστρέψαμε στο σχολείο μας κατενθουσιασμένοι από τον περίπατό μας, ζωγραφίσαμε τις εντυπώσεις μας και διαβάσαμε αποσπάσματα από τα ποιήματα και διηγήματα στα οποία αναφερθήκαμε.


Έστησ' ο Έρωτας χορό με τον ξανθόν Απρίλη,
Κι η φύσις ηύρε την καλή και τη γλυκιά της ώρα,
Και μες στη σκιά που φούντωσε και κλει δροσιές και μόσχους
Ανάκουστος κιλαϊδισμός και λιποθυμισμένος.
Νερά καθάρια και γλυκά, νερά χαριτωμένα,
Χύνονται μες την άβυσσο τη μοσχοβολισμένη,
Και παίρνουνε το μόσχο της, κι αφήνουν τη δροσιά τους,
Κι ούλα στον ήλιο δείχνοντας τα πλούτια της πηγής τους,
Τρέχουν εδώ, τρέχουν εκεί, και κάνουν σαν αηδόνια.
Έξ' αναβρύζει κι η ζωή σ' γη, σ' ουρανό, σε κύμα.

Διονύσιος Σολωμός, Ελεύθεροι Πολιορκημένοι(απόσπασμα από το Β' σχεδίασμα)


Τα ψηλά βουνά του Ζαχαρία Παπαντωνίου(απόσπασμα)

"Φάνη, προσοχή. Σκοπός είσαι.
Μη φοβάσαι τη νύχτα, μη σε τρομάζουν οι ίσκιοι. Όποιος κάνει εκείνο που πρέπει, δεν έχει να φοβηθεί κανένα.
Εσύ κι οι σύντροφοί σου απόψε φυλάγετε το δάσος από τους εχθρούς του.
Η σφυρίχτρα σου να είναι έτοιμη.
Με τη βάρδια, που φυλάγετε, προστατεύετε τα δέντρα. Κι όλους τους ανθρώπους, όσοι θα δροσιστούν απ' αυτά τα δέντρα είτε τώρα είτε σε πενήντα κι εκατό και διακόσια χρόνια.

Όταν βρίσκονται γενναία παιδιά σαν εσάς, ένα δάσος γίνεται αιώνιο. Κι οι άνθρωποι ζουν καλύτερα τη ζωή τους."