29 Ιανουαρίου 2014

Η μελισσοκομική στο χωριό μας (Ανάβρα Μαγνησίας).

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΑΒΡΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ


Μια σπουδαία ευκαιρία είχαμε σήμερα στο χωριό μας,να γνωρίσουμε από κοντά τη μελισσοκομική τέχνη από έναν μελισσοκόμο του χωριού μας τον κ.Σωτήρη Κατσικογιάννη.Είναι γονέας μαθητή μου και μιας μεγαλύτερης κόρης, που φοιτά στο ΕΠΑΛ Αλμυρού.Σε επικοινωνία με τον κ.Σωτήρη αποφασίσαμε από κοινού Δημοτικό και Λύκειο,να παρακολουθήσουμε την ενημέρωση, που θα μας έκανε για τη μελισσοκομία.Ασχολείται πολλά χρόνια,παραγωγός μελιού από τους καλύτερους με αγνό,φυσικό μέλι από τη χλωρίδα του χωριού.Συλλέγει μέλι ανθέων,θυμαρίσιο και δέντρων του βουνού της Όθρεως.Αυτή η βιωματική δράση, εμπλουτισμένη με τον απλό και γνήσιο λόγο του, μας πρόσφερε γνώσεις για τη δομή του μελισσιού,τη ζωή και τη δραστηριότητα των μελισσών.

Ο κ.Σωτήρης είπε, πως, η μελισσοκομία είναι τέχνη αλλά και επιστήμη ταυτόχρονα. Είναι από τα επαγγέλματα που απαιτούν πληθώρα θεωρητικών και τεχνικών γνώσεων με διαφορετικό αντικείμενο, όπως: η μορφολογία της μέλισσας και του γόνου, η βιολογία της μέλισσας και του μελισσιού, οι ασθένειες του μελισσιού, η μελισσοκομική χλωρίδα, το κλίμα της περιοχής ή των περιοχών που ασκείται η μελισσοκομία, οι χειρισμοί του μελισσιού, η διαχείριση των ανθοφοριών και των μελιτοφοριών, η μεταχείριση του μελιού και άλλα.Ένας αρχάριος μελισσοκομος δεν μπορεί και ούτε χρειάζεται να τα μάθει όλα αυτά από την αρχή. Αναγκαία είναι η γνώση της μορφολογίας της εργάτριας μέλισσας, του κηφήνα και της βασίλισσας, η όψη του γόνου, η βιολογία του μελισσιού και οι κανόνες που ρυθμίζουν την συμπεριφορά των μελισσών Η γνώση αυτή δεν μπορεί να αποκτηθεί μόνο με την άσκηση της μελισσοκομίας, ακόμα και για τον πιο έμπειρο μελισσοκόμο.Τα πρώτα αναγκαία εργαλεία για τον αρχάριο μελισσοκόμο είναι το καπνιστήρι, η μελισσοκομική μάσκα και το μελισσοκομικό εργαλείο (ξέστρο ή σπάτουλα). Με το πέρασμα του χρόνου και την ανάπτυξη του μελισσοκομείου, θα γίνεται και η αγορά των αναγκαίων κατά περίπτωση εργαλείων.
Ακολούθησαν ερωτήσεις των παιδιών,στις οποίες απάντησε με πολλή προθυμία και προβάλαμε στην τηλεόραση μέσα από τον υπολογιστή,διαδικτυακούς τόπους με σχετικά βίντεο για το μελίσσι και τη ζωή του μελισσοκόμου.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό,κάντε "κλικ" στον παρακάτω σύνδεσμο.
Ευχαριστούμε θερμά τον κ.Σωτήρη για την παρουσίαση που μας έκανε και τους φιλόξενους ιδιοκτήτες της ταβέρνας  "Το μπαλκόνι της Ανάβρας".

Παπαγεωργόπουλος Αντώνης
δάσκαλος