11 Απριλίου 2014

ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΡΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ





ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΑΒΡΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

  Ένα πολύ ωραίο και πολύ παλιό έθιμο αναβίωσε σήμερα στο χωριό μας από τα κορίτσια του Σχολείου μας,την Αγορίτσα και την Αθανασία.Ήρθαν το πρωί με  στολισμένα καλαθάκια από πασχαλιές και λουλούδια του αγρού και τραγούδησαν το "Λάζαρο" πρώτα στους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές τους και έπειτα σε όλα τα σπίτια της Ανάβρας.Γέμισαν τα καλαθάκια με γλυκίσματα,καραμέλες και χρήματα, αφού όλοι χάρηκαν που στο σπιτικό τους,τα γλυκύτατα κορίτσια τους έδωσαν  αυτή τη χαρά.

  Σε ολόκληρη τη Θεσσαλία το έθιμο αυτό διασώζεται μέχρι και σήμερα,σε κάθε χωριό και πόλη, τα κορίτσια από την προηγούμενη μαζεύουν τα πιο όμορφα λουλούδια και στολίζουν το καλάθι, προσπαθώντας η καθεμιά, να γίνει το δικό της το ομορφότερο.
  Την Παρασκευή(στο χωριό μας,σε άλλες περιοχές την Πέμπτη ή και ανήμερα), πριν το Σάββατο του Λαζάρου,που είναι από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας, συμβολίζοντας τη νίκης της ζωής επί του θανάτου,ξεχύνονται ομάδες κοριτσιών στις γειτονιές και σε κάθε σπιτικό.
 Η ανάσταση του Λαζάρου είναι μια γιορτή ιδιαίτερα προσφιλής στον ελληνικό λαό. Από τη μια άκρη της Ελλάδας ως την άλλη πολλά έθιμα τιμούσαν την λαμπρή αυτή μέρα.Ωστόσο με τα χρόνια οι εκδηλώσεις λησμονήθηκαν, με πολύ λίγες περιοχές της χώρας να τις διατηρούν ακόμη ζωντανές(ευτυχώς στην Ανάβρα αναβιώνει κάθε χρόνο).
  Πιο διαδεδομένο έθιμο για το Σάββατο του Λαζάρου είναι τα «κάλαντα του Λαζάρου». Τα κάλαντα ήταν και είναι αποκλειστικά  γυναικεία υπόθεση, με τις μικρές «Λαζαρίνες» να τραγουδούν και να αναγέλλουν τη χαρμόσυνη εορτή.




Παπαγεωργόπουλος Αντώνης
Δάσκαλος