7 Αυγούστου 2010

Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΟΚΑΡΥΑΣ ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ


Η Παλαιοκαρυά βρίσκεται σε απόσταση 10 χλμ. από την Πύλη και 35χλμ. από τα Τρίκαλα, ενώ ανήκει κι αυτή στο δήμο Πύλης. Η παράδοση μας πληροφορεί ότι χτίστηκε, σε υψόμετρο 730 μ. όπου βρίσκεται και σήμερα, από το πρωτοπαλίκαρο του Στουρναρά, Κουτσοδαίμονα. Συμπεριλαμβάνει τους οικισμούς Άνω, Κάτω, Μέση Παλαιοκαρυά και Τσιμπιδέικα.
Τα αξιοθέατα της περιοχής περικλείουν τις εκκλησίες του Αγ. Νικολάου (χτίστηκε τα τέλη του 17ου αιώνα) και της Αγ. Παρασκευής(1810-1830). Συγχρόνως μπορεί κανείς να θαυμάσει τόσο τα εκθέματα ιδιωτικής συλλογής που χρονολογούνται γύρω στον 18ο αιώνα, όσο και το λιθόκτιστο σχολείο, το οποίο διασώζεται από το 1870.. Αναπόσπαστο κομμάτι της Παλαιοκαρυάς αποτελεί η τοξωτή γέφυρα, το δάσος της Κατούνας, στο οποία απολαμβάνει κανείς αναρίθμητα έλατα και βελανιδιές, ενώ ενδέχεται κατά την χειμερινή περίοδο να συναντήσει και αρκούδες.
Αξίζει αναμφισβήτητα να επισκεφθεί το σπήλαιο με τα υπόγεια νερά στη θέση «Αέρι» της Μέσης Παλαιοκαρυάς, τις κορυφές Γρόπα και Καραβούλα , το φράγμα του Πορταϊκού στην Κάτω Παλαιοκαρυά,τον παλιό νερόμυλο,
που πρόσφατα επαναλειτούργησε, και τη ντριστέλα (νεροτριβή).