1 Αυγούστου 2010

Αναδεικνύεται ο υγροβιότοπος του Κεφαλοβρύσου Τρικάλων
Σημείωση:Το περιεχόμενο της ανάρτησης εκτός του μεγάλου ενδιαφέροντος για το περιβάλλον και τον φυσικό πλούτο της περιοχής,για εμένα έχει ιδιαίτερη σημασία ,γιατί το Κεφαλόβρυσο είναι το χωρίο μου,κατάγονται απο εκεί οι γονείς μου.Αν και δεν μεγάλωσα στο χωριό το αγαπώ και ενδιαφέρομαι για το τόπο που οι γονείς μου γεννήθηκαν,μεγάλωσαν,εργάστηκαν και έζησαν οι παππούδες μου.Στον "Γκιντζή",έτσι ονομάζουν οι ντόπιοι τον υγροβιότοπο,πολύ κοντά ήταν το πατρικό σπίτι της μητέρας μου.Εκεί έπαιζα όταν πηγαίναμε στο χωριό για να δούμε τον παππού μου,ψάρευα και έκανα περιπάτους στις όχθες...
Δημιουργήθηκε λίμνη, καθαρίστηκε ο περιβάλλον χώρος και επέστρεψε η ζωή.
Παράλληλα με τον Πηνειό ποταμό και σε μικρή απόσταση από αυτόν κυλάει ο Κουμέρκης ή Γκιντζής ή Μερτιώτικος ποταμός. Πρόκειται για ένα δώρο της φύσης, καθώς οι πηγές βρίσκονται στο κέντρο του χωριού.
Αυτές κατέληγαν σε ένα μεγάλο περιμετρικό αβαθές του εδάφος, ένα είδος λιμνούλας την οποία οι κάτοικοι την έλεγαν λίμνη. Σήμερα η έκταση της λίμνης που παλαιότερα ανέρχονταν στα 20 στρέμματα, έχει περιοριστεί. Τα τελευταία χρόνια η δημοτική αρχή κατέβαλε προσπάθειες για την ανασύσταση της λίμνης. Ο χώρος έχει καθαριστεί και αποτελεί ένα από τα επισκέψιμα σημεία του Κεφαλοβρύσου. Είναι, δε, ένας υγροβιότοπος με πλούσια πανίδα και χλωρίδα.
Ο υγροβιότοπος του Κεφαλοβρύσου που ήταν πηγή ζωής για την ευρύτερη περιοχή, σταδιακά υποβαθμίστηκε. Ο χώρος του υγρότοπου είναι αποτέλεσμα των κοινωνικών δράσεων των γεωργικών δραστηριοτήτων αλλά και του φυσικού υπόβαθρου που συνεχώς υποβαθμίζεται.
Η υποβάθμιση αυτή οφείλεται σε λάθη του ανθρώπινου παράγοντα, τα οποία σε συνδυασμό με την ξηρασία των τελευταίων χρόνων συνετέλεσαν στην απώλεια της ιχθυοπανίδας και της ορνιθοπανίδας.
Μέλημα όλων των δημοτικών αρχών, από τότε που συστάθηκε ο δήμος Φαλώρειας, αλλά και των φορέων του Νομού εδώ και χρόνια, είναι το ζωντάνεμα του υγρότοπου αλλά και η περαιτέρω προστασία του.
Στην κατεύθυνση αυτή από το δήμο Φαλώρειας έχει συνταχθεί η σχετική μελέτη καθώς και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων χωρίς ωστόσο να υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης των προτεινόμενων από τη μελέτη δράσεων και ενεργειών συνολικού προϋπολογισμού 420.000 ευρώ.
Η μελέτη αυτή ποτέ δεν εντάχθηκε σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Ο δήμαρχος κ. Αντώνης Ντιντής αποφάσισε υλοποιήσει σταδιακά δράσεις της μελέτης που καταρτίστηκε για τον υγροβιότοπο με δικούς μας πόρους, σε μία προσπάθεια διάσωσης του μοναδικού υγροβιότοπου του Κεφαλοβρύσου.
Οι εργασίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Ο χώρος που πριν από λίγα χρόνια θύμιζε ζούγκλα, έχει καθαριστεί. Έχει δημιουργηθεί ένα μικρό φράγμα και σχηματίστηκε μία μικρή λίμνη η οποία θα αποτελέσει το επίκεντρο δραστηριοτήτων στην περιοχή.
Επίσης, τοποθετήθηκε μία μικρή, σιδερένια γέφυρα, για αισθητικούς περισσότερο λόγους, ενώ διαμορφώθηκε κατάλληλα ο χώρος για περιπάτους.
πηγή:e-erevna.gr