Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΦΤΑΣΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ.ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ!
Η πρώτη «είσοδος» του παιδιού σας στον κόσμο των «μεγάλων» είναι γεγονός! Η αρχή του Δημοτικού σχολείου ή του Νηπιαγωγείου είναι η πρώτη φορά που το μικρό σας φεύγει ουσιαστικά από την οικογένεια, τη διαρκή φροντίδα και επαγρύπνησή σας. Αυτό το τόσο σημαντικό γεγονός για το παιδί, που σηματοδοτεί την ωρίμανσή του, προκαλεί, όμως, πολύ άγχος και στρες όχι μόνο στο ίδιο, αλλά και σ' εσάς. Ας δούμε, λοιπόν, πώς μπορεί η πρώτη ή οι πρώτες μέρες στη σχολική τάξη να γίνουν πιο ευχάριστες και εύκολες για όλους...7 τρόποι για ένα καλό ξεκίνημα της χρονιάς
1. «Ξεναγήστε» το στο σχολικό χώρο!
Η αβεβαιότητα και το άγνωστο είναι πολύ πιθανό να τρομάξουν το παιδί που για πρώτη φορά θα βρεθεί σ' ένα χώρο τριγυρισμένο από παιδιά και ενηλίκους που δεν γνωρίζει. Αυτό μπορείτε να το αποφύγετε αν επισκεφθείτε μαζί με το παιδί σας το σχολείο, μερικές μέρες πριν από τον Αγιασμό. Κάντε μαζί του βόλτα στο προαύλιο, ρίξτε μια ματιά στις τάξεις και, ακόμη καλύτερα, μπείτε να πείτε μαζί μια «καλημέρα» στο γραφείο των δασκάλων.
2. Γνωρίστε κι άλλα παιδιά!
Βοηθήστε το να προσαρμοστεί, γνωρίζοντας μαζί του άλλους υποψήφιους συμμαθητές του. Σε μια βόλτα στο σχολείο μπορεί να συναντήσετε κι άλλες μητέρες με μελλοντικά «πρωτάκια» ή ακόμη και στην παιδική χαρά της γειτονιάς σας. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να γνωριστεί μαζί τους, ώστε να έχει τουλάχιστον μερικά γνώριμα πρόσωπα τις πρώτες μέρες στην τάξη.
3. Ιστορίες για σχολεία!
Υπάρχουν στην αγορά πολλά βιβλία που προετοιμάζουν τα παιδιά για την πρώτη τους επαφή είτε με το σχολείο είτε με τον παιδικό σταθμό. Ξεκινήστε, λοιπόν, να τα διαβάζετε μαζί, συζητώντας για τα αισθήματα των παιδιών την πρώτη φορά που ξεκινούν κάτι τόσο καινούργιο, αλλά και συναρπαστικό.
4. Θυμηθείτε τα... δικά σας!
Μιλήστε στο παιδί για τις δικές σας εμπειρίες από το σχολείο, τις πιο αστείες και ευχάριστες που μπορείτε να θυμηθείτε. Μη διστάσετε όμως να ομολογήσετε πως την πρώτη μέρα είχατε κι εσείς άγχος και φόβο για το άγνωστο και το καινούργιο, συναισθήματα, όμως, που, όπως θα του εξηγήσετε, είναι φυσιολογικά και απολύτως αποδεκτά. Τονίστε του επίσης πως πολύ γρήγορα τα ξεχάσατε, κάνατε καινούργιους φίλους και συμπαθήσατε τη δασκάλα σας.
5. Μιλήστε στο παιδί με ειλικρίνεια!
Αν το παιδί σας θα γίνει «πρωτάκι», καλό είναι να του δώσετε μια ρεαλιστική εικόνα της σχολικής καθημερινότητας που θα μπει από φέτος στη ζωή του. Εξηγήστε του, λοιπόν, πώς θα είναι τα θρανία μέσα στην τάξη, μιλήστε του για την υπακοή και το σεβασμό απέναντι στη δασκάλα του, μιλήστε για το διάλειμμα και τα παιχνίδια που θα κάνει εκεί.
6. Δώστε έμφαση στα θετικά!
Το σχολείο, εκτός από διάβασμα και υποχρεώσεις, έχει πολλά θετικά στοιχεία για το παιδί: θα μάθει να διαβάζει μόνο του τις αγαπημένες του ιστορίες, θα μάθει νέα ομαδικά παιχνίδια, θα κάνει καινούργιους φίλους και τόσα ακόμη ενδιαφέροντα πράγματα.
7. Αγοράστε τα απαραίτητα μαζί!
Τώρα που το παιδί σας μεγάλωσε, μπορεί να έχει γνώμη για το καινούργιο του γραφείο ή τη σάκα του σχολείου. Πηγαίνετε, λοιπόν, μαζί στο κατάστημα και αφήστε το να διαλέξει... ανάμεσα σε κάποιες επιλογές που θα έχετε κάνει εσείς εκ των προτέρων! Έτσι, θα ξεκινήσει με περισσότερο κέφι και διάθεση τα πρώτα του βήματα.