22 Μαρτίου 2014

Γιατί φοράμε μάσκες;



Οι Μάσκες στον Πολιτισμό και στη Ζωή " ...
" Μάσκες που φοράμε " ...

Οι μάσκες πάντα έιχαν ενα ρόλο στις παραστάσεις και στην Τέχνη.
Πάντα έδιναν σάρκα και οστα και τόνιζαν με το καλύτερο δυνατό τρόπο το σενάριο και την μεταμφίεση ενος καλλιτέχνη σε ενα άλλο ευατό , ενα Ρόλο.

Πάντα θαύμαζα τη δύναμη που είχαν και το ειδικό βάρος που δίνουν στις παραστάσεις αλλά και στην πραγματικότητα. Γιατί όλοι φοράμε Μάσκες.

Γιατί φοράμε μάσκες;


Να γίνουμε κοινωνικά αποδεκτοί
Για να αρέσουμε
Για να κρύψουμε τον ενθουσιασμό μας
τις αδυναμίες μας
την ικανότητα μας
να κρύψουμε το Φόβο
να κρύψουμε την Αλήθεια
την Θλίψη
την Κατάθλιψη
να κρύψουμε τον Πόνο
να εκμεταλευτούμε
να κλέψουμε να
κοροιδέψουμε

Στο θέατρο ΝΟ κάθε μάσκα αναπαριστά ενα συγκεκριμένο Αρχέτυπο , ΗΡΩΑ , ΔΑΙΜΟΝΑ, ΦΑΝΤΑΣΜΑ η ακόμα και ενα ΜΥΘΙΚΟ ΖΩΟ. Στην Ιαπωνία χρησιμοποιούνταν εδω και 10.000 χρόνια…

Αντίθετα στην Αφρική στις φυλές είχαν άλλη χρήση , οχι τόσο πολιτισμική αλλά Δύναμης . Χρησιμοποιούνταν στην Εκδηλώσεις για να τιμήσουν ντόπιους ήρωες να τους δώσουν ΘΕΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ και ΑΙΓΛΗ να πουν ΙΣΤΟΡΙΕΣ και ΛΟΓΙΑ να μεταδώσουν μυνήματα αλλά και να πουν σε άλλους τι Ζώα υπάρχουν εκεί.

Στη ΒΕΝΕΤΙΑ κυρίως χρησιμοποιόυνταν για να δώσουν ΟΜΟΡΦΙΑ και ΜΑΓΕΙΑ , στην εξάσκηση της γοητείας , της ΣΑΓΗΝΗΣ και την τέχνη της ΓΟΗΤΕΙΑΣ , με την ευγλωτία και το Φλέρτ που είχε καταστεί υψιστη μορφή Τέχνης στην υψηλή κοινωνία.

Με τη Μάσκα επιτυγχάνεται η Μεταμόρφωση , σε κάτι άλλο πιο αληθινό , ο πραγματικός , ο ιδανικός ευατός, χωρίς τις ατέλειες των μυών του προσώπου,τα ψεγάδια , οι κοκκινίλες ντροπής στους ερωτικούς διαλόγους, η ντροπη και τα πειράγματα.