12 Αυγούστου 2014

ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ


Φωτογραφία του χρήστη Maria Gerassi. Το Απαγορευμένο Ποδήλατο " ...

Το Απαγορευμένο Ποδήλατο είναι η πρώτη ταινία που γυρίστηκε ποτέ στη Σαουδική Αραβία, μιας τολμηρής δημιουργού κι είναι πιθανόν να φτάσει μέχρι το ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Αποτελεί έναν ελπιδοφόρο κινηματογραφικό άθλο. Πρόκειται για την πρώτη ταινία που γυρίστηκε εξολοκλήρου στη Σαουδική Αραβία και μάλιστα από γυναίκα σκηνοθέτη .
Με φεστιβαλικές διακρίσεις και τη θερμή υποδοχή κοινού και κριτικών ανά τον κόσμο, αυτό το αισιόδοξο φιλμ επικεντρώνεται στο ευαίσθητο θέμα της θέσης των γυναικών, σε μια αυστηρή και απόλυτα ανδροκρατούμενη κοινωνία.
Η σκηνοθέτρια Haifaa Al-Mansour όχι μόνο ολοκλήρωσε την ταινία κρυφά από το κράτος, αλλά κατάφερε να παραδώσει μαθήματα θάρρους, ελπίδας και χιούμορ μέσα από μια ιστορία χωρίς περιττούς συναισθηματισμούς. Η Wadjda (Waad Mohammed) είναι ένα πεισματάρικο δωδεκάχρονο κορίτσι που ζει στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας.
 
 
Φωτογραφία του χρήστη Maria Gerassi.

Έχει ερωτευτεί ένα πράσινο ποδήλατο και αποφασίζει να κάνει τα πάντα για να το αποκτήσει. Στο δρόμο της θα βρει πολλά εμπόδια, με μεγαλύτερο το ότι στη χώρα της θεωρείται ανήθικο για ένα κορίτσι να κάνει ποδήλατο!
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=OPs5zaiCFck