9 Αυγούστου 2014

ΔΙΚΟΚΚΟ ΣΙΤΑΡΙ ΖΕΑΣ




Αυτό είναι το ψωμί με αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι ΖΕΑΣ. ..
18% πρωτεΐνη
65 gr υδατάνθρακες
Λυσίνη
Μαγνήσιο
 
H ZEA ή ΖΕΙΑ
Θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά και κατάλληλα για τον άνθρωπο δημητριακά.
Έχει διπλάσια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες από το σιτάρι.
Η Ζέα δεν φράσει τις αρτηρίες, όπως το αλεύρι από το σιτάρι που τρώμε, το οποίο περιέχει περισσότερη γλουτένη.
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μέταλλα.
Περιέχει 40% περισσότερο μαγνήσιο σε σύγκριση με τα άλλα δημητριακά. Το μαγνήσιο επιπλέον ενεργοποιεί τις ενζυματικές διαδικασίες του μεταβολισμού.
Περιέχει βιταμίνες A, B, C και Ε.
Έχει πιο απλή δομή γλουτένης, γι΄ αυτό είναι πιο εύπεπτη.
Περιέχει υψηλά ποσοστά του αμινοξέος λυσίνη.
Τα δημητριακά Ζέας συμβάλλουν στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους.
Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι απορροφάται αργά και απελευθερώνει μικρή ποσότητα γλυκόζης στο αίμα. Έτσι, μαζί με τις φυτικές ίνες, αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού και διατηρεί το αίσθημα της πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.


Τα προϊόντα από Ζειά είναι κατά γενική ομολογία πιο εύγευστα, σίγουρα πιο θρεπτικά και συμβάλλουν στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους.

 Παρασκευάσματα ζέας:
                                                     Πίτα "μπατζίνα" με αλεύρι ζέας
                                     Πίτα, τυρόπιτα με φύλλο χειροποίητο από αλεύρι ζέας


                                                           ελιόψωμα από αλεύρι ζέας

                                        ακόμη σκέτο αλέυρι ζέας με γιαούρτι και μέλι για πρωινό



πηγή:Δίκοκκο Σιτάρι Ζέας στο FB